Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dio Podravkina menadžmenta, pod pokroviteljstvom dijela izvršne vlasti, 2006. godine nije skrojio plan da preuzme vlasništvo nad 'samo' 25 posto udjela u koprivničkome prehrambenom divu, nego se želio dočepati kontrole nad više od 75 posto Podravkinih dionica.


Večernji list piše kako je od izvora u Nadzornome odboru Podravke dobio dokument koji to nedvosmisleno potvrđuje. Podravkin menadžment odlučio je ući u MBO proces (preuzimanje kompanije od strane menadžmenta) kako bi stekao prevlast u kompaniji. Udjele će preuzeti uprava, koja ima šest članova te srednji menadžment koji uključuje 60 menadžera, stoji na početku dokumenta iz listopada 2006. godine koji je za Podravku sastavila jedna strana konzultantska kuća, a na koji se poziva Večernji list. U njemu se detaljno razrađuje plan za preuzimanje više od 75 posto vlasništva u Podravki za račun menadžmenta. Taj se plan sastoji od četiri faze, a spominju se svi javnosti dosad poznati elementi priče - uloga Fime, Franckove dionice..., ali i neki dosad nepoznati, poput uloge Vlade i državnoga udjela u Podravki od 26 posto. Konačan cilj plana koji je strana konzultantska kuća napravila za menadžment Podravke jest da on potpuno preuzme kontrolu nad koprivničkom kompanijom, piše Večernji.

Vezani članci Slika nije dostupna Tajni izvještaj: Mađari razotkrili ulogu Polančeca? Slika nije dostupna Najviše hrvatskih menadžera u Remetincu!

Cijeli aranžman težak je oko dvije milijarde kuna, a njegov početak - prema dokumentu lociran u treći kvartal 2006. godine - u potpunosti se slaže s početkom realizacije projekta Spice (začin), koji je predmetom istrage, dakle s Fiminom kupnjom 10,64 Podravkinih dionica od Francka i PBZ-a. U tekstu se podsjeća da je riječ o planu koji je skrojen na sastanku održanom 2006. godine u Podravkinim poslovnim prostorima u Hebrangovoj ulici u Zagrebu, koji je inicirao, i na njemu bio, Damir Polančec, tada i sada potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a na tu je poziciju došao iz fotelje člana Podravkine uprave. Ovih dana, nakon što je pukla afera Podravka-SMS-Fima, puštena je priča kako je taj plan stvoren da bi se Podravka zaštitila od norveške tvrtke Rieber&Son i njezina neprijateljskog preuzimanja te kako bi ostala u hrvatskim rukama, piše Večernji. Novi dokument, stoji dalje, svjedoči o tome da je taj plan zapravo bio nabijen s mnogo manje domoljublja te kako je riječ o aferi koja nadmašuje čak i mutne privatizacijske afere iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Jučer je iz pouzdanog izvora bliskog Vladi procurila informacija koja govori o upletenosti dijela bivše, ali i sadašnje Vlade u planu da Podravkini menadžeri ovladaju Podravkom, piše Večernji te navodi da su doznali da je Fima ove godine doista vratila novac Podravki koji joj je koprivnička kompanija putem splitskog SMS-a slala da u pitanje ne dođe vlasništvo nad 10,64 posto dionica u vlasništvu njezine malteške ekspoziture Fima Ami Ltd. I to samo zahvaljujući velikom kreditu mađarske banke OTP, koja je pristala ući u cijelu vrlo rizičnu priču vlastitim kapitalom.

Kako je banka OTP dioničar mađarske naftne kompanije MOL-a, suvlasnika Ine, špekulacije idu u smjeru da je netko Mađarima morao dati mig da pokriju financijsku prazninu u projektu Spice. Jedina osoba iz Vlade koja je istodobno bila uključena u privatizaciju Ine, a i zainteresirana za Podravku jest - potpredsjednik Vlade Damir Polančec. U međuvremenu su, dok traje istraga DORH-a, MUP-a, USKOK-a, a u nju su se uključili i HANFA te Ured za sprečavanje pranja novca - neki članovi Podravkina vrha poduzeli korake da zaštite svoje pozicije pred zakonom. Josip Pavlović, član Podravkine uprave iz 'Polančecove kvote', koji je 2006. bio šef Podravkine riznice i član NO-a, angažirao je odvjetnike, a Zdravko Šestak bio je na razgovoru u DORH-u. O njegovoj upletenosti svjedoči i to da je ove godine SMS-u otpisao kamate na kredite kojima je Podravka financirala projekt Spice, donosi Večernji list.