Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Halteri, sjekire, ključevi...

VIDEO: Svega ima u Muzeju prekinutih veza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Muzej prekinutih veza nominiran je za najbolji europski muzej godine. Zbog svoje originalnosti i kreativnosti umjetnici svakodnevno hvale ovaj vrlo neobičan projekt.

Umjesto slika i skulptura ovaj muzej krase predmeti koji su obilježili stotine bivših ljubavnih priča. Na njegovu adresu svaki dan pristižu novi predmeti i to sa svih strana svijeta. Iako postoji samo četiri mjeseca, Muzej prekinutih veza stekao je svjetsku slavu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesvakidašnja situcija Aktiviran alarm u muzeju, vatrogasci se šokirali kad su shvatili uzrok Slika nije dostupna 'Kad on mene, i ja ću njega!' Osveta Kasuma Cane: Ivo Sanader u muzeju kao primjer lažljivca!

'Ja samo mogu reći da smo izuzetno počašćeni i da se tome nikako nismo nadali', rekla je suosnivačica muzeja, Olinka Vištica. 90-godišnja Slovenka donirala je Muzeju prekinutih veza pisma i fotografije svoje ljubavi s vojnikom iz II. svjetskog rata. Za svog vojnika nikada se nije udala.

Dijelovi bivših ljubavnih veza

'Jučer se dogodila stvarno nevjerojatna stvar. Došao je tu jedan mlađi par iz Beograda i na izlasku dođu do nas i pitaju- da li bi mogli doći u kontakt s tom gospođom, jer je on na fotografijama vidio da je to njegov djed', ispričao je suosnivač Muzeja Dražen Grubišić.

Svi ovi predmeti dio su nečijih bivših ljubavnih veza. Pa tako, osim jednog retrovizora, u Muzeju prekinutih veza, možete vidjeti vrtnog patuljka za rastave ili čak sjekiru. 'Nekim ljudima to je ventil za bijes, opuštanje, način da stave konačnu točku na nešto što je bilo nekada', rekla je Vištica.

Prolaznci mogu vidjeti svašta, od crvene vjenčanice, posude sa suzama, vudu lutke, pa sve do ključeva stana

100 ljudi, 100 ćudi. Svakakvi predmeti u Muzej dolaze svakodnevno i to sa svih strana svijeta. 'Mene recimo iznenadi kad dobijem u poštanskom sandučiću kuvertu iz Jerevana u Armeniji od gospođe koja ima 70 godina, jer je ona tamo u lokalnim novinama pročitala da ovdje postoji Muzej prekinutih veza. I poželi s nama podijeliti svoju nesretnu ljubavnu priču od prije 50-ak godina', rekla je Vištica.

Crvena vjenčanica, posuda sa suzama, vudu lutke...

Mnogo je predmeta koji još nisu izloženi, pa se dio njih trenutačno nalazi u jednom trgovačkom centru. Prolaznci mogu vidjeti svašta, od crvene vjenčanice, posude sa suzama, vudu lutke, pa sve do ključeva stana. Naime, kako ne bi došla u iskušenje i vratila se svom dečku, jedna je djevojka Muzeju darovala ključeve stana. Većinu stvari darovale su upravo žene.

'Ali, recimo, u Turskoj gdje bismo rekli kao da je nekakva macho kultura, muškarci su donirali puno više nego žene', dodala je Vištica. Svi ovi predmeti pričaju stotine ljubavnih priča koje su imale tužan kraj, no, jedna je ipak drugačija.

'Dogodilo se u Splitu, na samom početku jedna je gospodična donijela predmet da donira, a na otvorenje je došao taj njezin bivši dečko. Onda su izašli van i pričali jedno pola sata i onda je odustala od doniranja predmeta i pokupili su se doma zajedno', rekao je Grubišić. Dobije li baš ovaj Muzej nagradu za najbolji u Europi, bit će to priča s još jednim sretnim završetkom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene