Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poboljšanje odnosa

Tadićev posjet privukao pozornost stranih medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O posjetu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića izvijestile su i strane novinske agencije.

Tadić je prije tri tjedna bio u Vukovaru i ondje izrazio žaljenje i ispričao se zbog počinjenih zločina, javila je talijanska novinska agencija ANSA iz Zagreba. Agencija najavljuje da je Tadić s Josipovićem razgovarao o pravima manjina, suradnji radi rasvjetljivanja sudbine nestalih te o povratku izbjeglih Srba.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed'' Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

>> 'Ekonomija je pitanje opstanka za Srbiju i Hrvatsku'

>> Tadić: Bilo bi idealno da imamo zajedničku knjigu povijesti

Dvojica su predsjednika izjavila kako je pitanje nestalih najvažnije pitanje bilateralnih odnosa, te da bez rješenja toga pitanja neće biti ni potpune pomirbe i suradnje među narodima, javila je slovenska agencija STA. 'Pitanje traženja nestalih poginulih civilizacijski je zahtjev', rekao je Josipović nakon susreta s Tadićem.

I France Presse piše kako su Josipović i Tadić izjavili kako su zadovoljni poboljšanjem odnosa među zemljama, ali i priznali da još treba riješiti pitanje nestalih. Po podacima Međunarodnoga Crvenog križa više je od 2.400 nestalih, piše France Presse.

'Europa je naša zajednička sudbina'

Sudbina povratnika koji su tijekom rata od 1991. do 1995. pobjegli iz svojih domovina ili bili protjerani, visoko je na popisu prioriteta hrvatskog i srbijanskog predsjednika, piše austrijska novinska agencija APA. 'Europa je naša zajednička sudbina', prenosi APA riječi koje je Josipović uputio svom srbijanskom kolegi. Austrijska novinska agencija također navodi da su predsjednici razgovarali i o problemima manjina, kao i međusobnoj gospodarskoj suradnji.

Tadić se u Zagrebu sastao i s premijerkom Jadrankom Kosor, a Tanjug javlja kako je poslije tih razgovora Kosor izjavila da postoji mogućnost ponovnog trilateralnog sastanka Hrvatske, Srbije i Slovenije, ali ovaj put u Srbiji.

'Rješenje pitanja nestalih jedno od najvažnijih'

Kosor, Tadić i slovenski premijer Borut Pahor sastali su se u ožujku ove godine u Ptuju u Sloveniji.

U zajedničkom obraćanju novinarima s hrvatskom premijerkom Boris Tadić je ocijenio da je Hrvatska učinila mnogo na poboljšanju odnosa Zagreba i Beograda, iako još postoje neriješena pitanja, prenosi Tanjug. Po njegovim je riječima rješenje pitanja nestalih jedno od najvažnijih. Među ostalim su neriješenim pitanjima i pitanje granica, sukcesije i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene