Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatan obrat

Svjetski stručnjaci: Treba ukinuti presudu Gotovini i Markaču!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna vojna i kazneno pravna krema podnijela je zahtjev za prijateljima suda u slučaju Oluja. Rezulat je to nedavnog zatvorenog simpozija na sveučilištu u Atlanti. Ondje su o prvostupanjskoj presudi raspravljali američki, britanski i kanadski vojni i pravni stručnjaci! Smatraju da haška presuda generalima potpuno derogira međunarodno ratno pravo!

Žalbeno vijeće haškoga suda trebalo bi u cijelosti ukinuti prvostupanjsku predsudu generalima Gotovini i Markaču.Tvrdi to 12 prominentnih stručnjaka koji potpisuju zahtjev za prijateljima suda u predmetu Oluja! Među njima su generali Huffman i Roming, glavni odvjetnici američke vojske te profesor Garraway koji je zapovjednik britanskog carstva i jedan od najpoznatijiih stručnjaka za međunarodno pravo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom? Slika nije dostupna Provjereno, večeras u 22:15! Kome će sutra izreći presudu: Generalima ili Hrvatskoj?

Tu je i William Fenrick, bivši savjetnik glavne haške tužiteljice arbur.U podužoj vojnoj i pravnoj analizi oni tvrde da je presuda potpuno promašila standarde međunarodnog prava.

200 metarski radijus koji sudac Alphonse Orie dopušta kao prostor pogreške topništva, smatraju nikad viđenim. Jer prema valjanim standardima, tvrde, taj prostor iznosi minimalno 400 metara.

Analizirajući ustroj Martićeve paradržave, njezine vojske, kao i JNA, pravno nedopustivom smatraju procjenu sudskog vijeća prema kojoj Martićeva kuća nije bila legitimni vojni cilj. Stručnjaci tvrde da je bila te da je besprijekorno gađana, jer nitko nije poginuo.To je - dokaz, smatraju da je general Gotovina sa svojom vojskom itekako vodio računa o civilima.

Prvostupanjska presuda Gotovini i Markaču, tvrde, dovodi u pitanje ne samo međunarodno pravo i aktualne vojne opaeracije u svijetu već i pravo na obrambeni rat.

Glasnogovornica suda Nerma Jelačić potvrdila je da je Tribunal zaprimio zahtjev američkih, britanskih i kanadskih stručnjaka da budu prijatelji suda. O tome će odlučivati žalbeno vijeće.Statusna konferencija bit će održana 26. siječnja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene