Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''OZBILJAN INCIDENT''

Glavni grad NATO zemlje u fokusu: Pogledajte što svjetski mediji javljaju o padu letjelice u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske novinske agencije i ostali mediji raspisali su se u petak o bespilotnoj letjelici sovjetskog podrijetla koja se u četvrtak kasno navečer srušila u Zagrebu, nakon sedam minuta leta, preletjevši prije toga nekoliko zemalja članica NATO-a.

Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat. Nešto iza 23 sata dron se srušio u blizini studentskog doma "Stjepan Radić" uz jak prasak, a na tlu je ostao tri metra širok i jedan metar duboki krater.

Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive je na temelju detaljnog proučavanja dijelova letjelice sa slika i snimki iz Zagreba kazao da vjeruje da se u glavnom gradu Hrvatske srušila sovjetska bespilotna letjelica Tu-141 koja je doletjela iz Ukrajine.

"Objekt koji se srušio na Zagreb mogao bi biti izviđački dron Tu-141 Strizh. Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku, da bi se na kraju srušio u Zagrebu", rekao je Rogoway.

Podsjetio je da je nedavno objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere.

"Koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141", napisao je spomenuti stručnjak za portal The Drive.

O incidentu u Zagrebu izvijestio je i ruski TASS, ali samo se pozivajući na osnovne informacije iz hrvatskih medija. Najviše se prenose riječi predsjednika Zorana Milanovića o tome kako je moguće da stara letjelica provede više od sat vremena leteći iznad zemalja članica NATO-a i da "to nitko ne primijeti".

Agencija navodi i izjavu premijer Plenkovića da se radi o letjelici "ruske proizvodnje", ali da nije rekao kojeg je tipa i kojoj vojsci pripada.

Njemačka agencija dpa prenosi riječi premijera Andreja Plenkovića na samitu EU-a u Versaillsu koji je kazao da "nije poznato da li dron pripada ruskoj ili ukrajinskoj vojsci".

Pojasnio je da je dron u hrvatski zračni prostor doletio iz Mađarske i ušao u Hrvatsku, piše dpa.

"Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni podatke o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju svi će maksimalno učiniti napore da se što prije utvrde razlozi dolaska i rušenja letjelice u Zagrebu", prenosi dpa Plenkovićeve riječi.

Agencija također prenosi i izjavu bivšeg šefa civilne obrane u Zagrebu Pavla Kalinića da se vjerojatno o dalekometnom izvidničkom dronu sovjetske proizvodnje Tupoljev M-141.

Ta letjelica, dodaje agencija, ima doseg od 1000 kilometara.

AFP ističe da je bespilotna letjelica preletjela tri zemlje, Rumunjsku, Mađarsku i Hrvatske i sve tri su članice NATO-a.

Francuska agencija prenosi više medija koji tvrde da se radi o izvidničkoj letjelici iz sovjetskog razdoblja te da ih koriste ukrajinske snage.

Dron je ušao u hrvatski zračni prostor na istoku zemlje, letio je brzinom od 700 km na sat i na visini od 1300 metara, prenosi AFP hrvatsko ministarstvo obrane.

Zagreb se, dodaje AFP, nalazi na samo 550 kilometara zračne linije od granice s Ukrajinom.

AFP prenosi i načelnika Glavnog stožera OS RH Roberta Hranja koji je rekao da je "incident ozbiljan i predstoji ozbiljna, intenzivna istraga".

Slovenska agencija STA javlja da sinoć u Zagrebu "strmoglavila" vojna bespilotna letjelica koja je u Hrvatsku ušla iz smjera Mađarske.

STA prenosi izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je pad bespilotne vojne letjelice u Zagrebu nazvao "ozbiljnim incidentom", dodavši da je nad letjelicom iz Ukrajine najvjerojatnije izgubljena kontrola, da je nisu detektirale susjedne države, no da "nije bila usmjerena protiv Hrvatske".

Agencija također prenosi Milanovićevu izjavu u kojoj se pita "kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede skoro sat vremena na teritoriju članice NATO-a, a da to nitko ne vidi" te dodaje da su u istragu uključene vojne službe.

"Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se u Zagrebu kad je ostala bez goriva, nad njom je izgubljena kontrola", rekao je Milanović dodavši da letjelica "nije iz regije".

STA nadalje navodi Milanovića koji je rekao kako je to stvar zajedničkog zapovjedništva NATO-a u Španjolskoj, koje bi sve podatke trebalo imati u najkraćem mogućem vremenu i reagirati, a nije se dogodilo ništa.

Slovenska agencija piše i da su se pojavile neprovjerene informacije da je dron prije nego se srušio u Zagrebu preletio i Sloveniju, točnije Savinjsku dolinu, ali da je predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin rekla da nemaju nikakve informacije u vezi toga.

Pročitajte i ovo Premijer Plenković nakon sastanka Europskog vijeća u Versaillesu Nakon sastanka Europskog vijeća Plenković izvijestio sve čelnike članica EU-a o padu drona: "Orban je za to saznao od mene. Mađari su to registrirali kao nešto bezopasno"

Pročitajte i ovo Mario Banožić Prva reakcija Na mjestu pada letjelice mjerila se i razina radijacije

Talijanska agencija ANSA prenosi riječi najviših hrvatskih dužnosnika da se radi o "ozbiljnom incidentu", ali da najvjerojatnije nije usmjerena protiv Hrvatske.

Associated Press piše o velikoj eksploziji koja je zatresla tlo u četvrti hrvatskog glavnog grada, Zagreba.

AP piše da fotografije s mjesta nesreću prokazuju metalne dijelove olupine koji su, kako se čini dijelovi krila bespilotne letjelice te da se vide i dva padobrana na šumovitom dijelu mjesta nesreće.

Agencija prenosi da žrtava nema te da je oštećeno nekoliko automobila.

Izvještaj AP-a preuzeli su mnogi američki mediji, uključujući i Washington Post.

O incidentu su izvijestile i srpske novinske agencije Tanjug i Beta i televizija Al Jazeera, također pozivajući se mahom na informacije iz hrvatskih medija.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene