Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOGAT PROGRAM

Svjetski dan turizma: Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u Prirodoslovnom muzeju u Brodu na Kupi

Diljem Hrvatske obilježava se Svjetski dan turizma. Uz brojne turističke zajednice koje su organizirale događaje diljem zemlje, obilježavanju Dana turizma pridružili su se i muzeji. U jednom od njih, u Brodu na Kupi u Gorskome kotaru bio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

"Turistički rezultati za ovu godinu su odlični, ostvareno je više od 17 milijuna dolazaka i gotovo 99 milijuna noćenja, što je tek tri posto manje za isti period nego rekordne 2019. godine", kazao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen u utorak te dodao kako se radi o dobrim brojkama, s obzirom na globalnu recesiju, rat u Ukrajini i druge čimbenike koji utječu na odluku hoće li se i gdje ići na odmor.

Dobre rezultate bilježi i Gorski kotar, primjerice u Fužinama je u odnosu na 2019. godinu produžen boravak turista i to za jedan dan, što znači da je bogat sadržajima koji zadržavaju goste u destinaciji.

Marko Balen Klara Bukovac (Foto: DNEVNIK.hr)

A jedan od tih sadržaja je stalni postav riječkog Prirodoslovnog muzeja u ovom dvorcu Zrinskih u Brodu na Kupi. Balen je za Dnevnik Nove TV razgovarao s Klarom Bukovac iz riječkog Prirodoslovnog muzeja.

Ona je kazala kako je muzej otvoren 14 mjeseci i za to vrijeme zabilježeno je gotovo 12.000 posjetitelja, što ih ne čudi s obzirom na atraktivnost, kako stalnog postava, tako i interpretacijskog centra u kaštelu Zrinski u Brodu na Kupi.

Ima više domaćih posjetitelja, većinom dolaze iz Rijeke i Zagreba. Od stranih posjetitelja, koji čine nekih tridesetak posto posjetitelja prednjače Slovenci, a dolazi i dosta stranih turista koji posjećuju Gorski kotar.

Pročitajte i ovo Novalja Oborena rekordna 2019. godina Pali i neki rekordi! Objavljeno koliko je turista posjetilo Hrvatsku do kraja kolovoza

Pročitajte i ovo Turisti - 1 "Svatko treba nešto napraviti" Druga strana turističke sezone: Stare gradske jezgre dalmatinskih gradova pucaju po šavovima

Za posjetitelje je povodom Svjetskog dana turizma u interpretacijskom centru kulturne rute Putevima Frankopana organizirano nešto drukčije stručno interpretacijsko vodstvo. Pripremili su i igre na tri postaje Frankopana, a vezani su za znakovlje kojim dominira ime same rute, pojasnila je Bukovac.

Drugi dio vezan je za stalni postav, gdje su pokrivene geološke teme, pa tako imaju jednu edukativnu postaju vezanu za mamuta, morskog psa i drago kamenje koje se može naći u Gorskom kotaru. Pripremljeno je i prigodno predavanje, kazala je Klara Bukovac.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene