Obavijesti Video Pretražite Navigacija
60 tisuća tona plodova

Svjetski je dan svima omiljenog voća: Iza voćara je izazovna godina

Svjetski je dan jabuke, a u voćnjacima diljem Hrvatske berba je u punom jeku. Procjenjuje se da će urod ove godine iznositi oko 60 tisuća tona. Dio tog uroda čuvat će se u hladnjačama. Dio voćara udružio se kako bi svoje jabuke lakše skladištili i prodali.

Proizvođači jabuka kažu da je godina bila izazovna. I dok će Ivan Bašić iz Baranje urod moći spremiti u svoju hladnjaču, Josip Stipčević iz Križa kod Zagreba, koji proizvodi ekološke jabuke, jedva čeka sljedeću godinu jer će se u Križu završiti projekt najveće proizvođačke organizacije jabuka.

Gradi se novi logističko distribucijski centar. Bit će spreman početkom iduće sezone, a oko 30 proizvođača jabuka ondje će godišnje skladištiti od 15 do 20 tisuća tona jabuka.

Pročitajte i ovo Migranti Ozbiljne prijetnje Što s granicom s BiH? "Hrvatska kao čuvarica vanjske europske granice ne bi smjela biti sama"

Pročitajte i ovo Pas napao bračni par u Zagrebu - 3 Preuzeo ga azil Strava u Dubravi! Pas napao i izgrizao bračni par u šetnji: "Ženi je odgrizao pola vlasišta. I policajka se sledila kad je vidjela..."

Lakše ćemo moći na tržište izlaziti, svi će biti udruženi, svi ćemo dobiti neku svoju akotancijsku cijenu za jabuku", rekao je voćar Stipčević.

Otkupna cijena jabuke je pala, rekao je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota, dok je Bašić dodao da onaj koji je prodao jabuku ispod 60 centi po kili - neće prosperirati u proizvodnji.

Više pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sare Tomašković.
 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene