Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetski je dan dostojanstvenog rada. Hrvatska je 46. najbolja zemlja za radnike - pokazali su to rezultati istraživanja organizacije Human Capital Report, a u izbor su ušle 122 zemlje svijeta. Sindikati ističu kako je hrvatski radnik danas izložen različitim pritiscima.


Najbolje uvjete za rad imaju Švicarci, Finci, Singapurci, Nizozemci i Šveđani, a ljestvicu prvih 10 zemalja zatvara Kanada. Najviše prostora za napredak ima na Bliskom istoku i u Africi. Prema istom istraživanju, Hrvatska je zauzela 38. mjesto po obrazovanju, 24. u kategoriji zdravstva, a najslabiju 88. poziciju drži kada je u pitanju radna snaga i zaposlenost.

>>
FOTO Najbolje države za radnike su...

Vezani članci Rad nedjeljom: Ilustracija - 4 Može li država provesti plan o radu nedjeljom? "Smatramo da ljudima treba omogućiti da sami to izaberu" Rad i plaća te uvjeti rada Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju

Sindikati traže socijalnu pravdu, dostojanstvene poslove i uvjete rada te plaće za dostojan život. Ističu kako u Hrvatskoj nije zadovoljen niti jedan od ta tri elementa. 'Da bi do toga došli, politka treba promjeniti svoj način upravljanja gospodarstvo', kazao je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Radnike pozivaju da se, unatoč krizi i strahu od gubitka posla, sindikalno organiziraju. Tvrde - hrvatski je radnik izložen različitim pritiscima, a najavom zakonskih promjena sve mu se više oduzima dostojanstvo.

'Nažalost na cijelom nizu poslova se svašta događa - od štrajka koji još uvijek traje među liječnicima. Negdje oko 70.000 ljudi radi, a da uopće ne prima plaću, dakle u Hrvatskoj doista nemamo niti dostojne plaće, niti dostojnih uvjeta rada, a a niti dostojnoga posla', kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju