Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kome se obratiti?

"Zaboravljeni rak" sve veći problem: U Europi se broj novooboljelih smanjuje, a u Hrvatskoj - raste

Doktor i pacijent (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Doktor i pacijent (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka na konferenciji za novinare stručnjaci i predstavnici udruga pacijenata upozorili su na tzv. rijetke tumore od kojih je u Europskoj uniji oboljelo oko 4,3 milijuna osoba, a procjenjuje se da se na godinu otkrije više od 500.000 novih slučajeva rijetkih tumora.

Na konferenciji za medije povodom Svjetskog dana borbe protiv raka kao jedan od najvećih problema istaknuta je činjenica da pacijenti ne znaju kome se obratiti za pomoć i dobiti sve potrebne informacije za liječenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

U Europskoj uniji na godinu od rijetkih tumora oboli oko 4,3 milijuna osoba, a procjenjuje se da se na godinu otkrije više od 500.000 novih slučajeva rijetkih tumora.

Od svih zloćudnih bolesti, njih 22 posto su upravo rijetki tumori, a u Hrvatskoj se godišnje otkrije 4715 novodijagnosticiranih bolesnika s rijetkim zloćudnim tumorima.

Na konferenciji za medije posebno je istaknut problem raka mokraćnog mjehura - zaboravljenog raka. U Hrvatskoj se, za razliku od Europe, broj novooboljelih od ovog raka povećava.

Karcinom mokraćnog mjehura u našoj zemlji peto je najčešće sijelo zloćudnog raka u muškaraca kojih na godinu oboli 757 te 248 žena.

"Rak mokraćnog mjehura je sve veći javnozdravstveni problem budući da u Hrvatskoj raste broj novooboljelih, a u Europi se smanjuje", rekla je prim. dr. sc. Marija Gamulin iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Prim. dr. sc. Marija Gamulin istaknula je kako bolesnici s metastatskim rakom mokraćnog mjehura nemaju zadovoljavajuće terapijske opcije jer čak dvije trećine bolesnika s tom dijagnozom ne dobije terapiju.

"Prvi veliki iskorak nakon 30 godina u liječenju bolesnika s metastatskim rakom mokraćnog mjehura jest imunoterapija koja je odobrena u EU-u, a potrebno je donijeti i nacionalni program ranog otkrivanja za visokorizičnu populaciju", rekla je.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka udruge bolesnika posvetile su rijetkim tumorima, prvenstveno zato što se osobe koje od njih obolijevaju ne mogu obratiti udrugama pacijenata sa sličnom bolešću za podršku i sve informacije o svojoj bolesti mogu dobiti samo unutar sustava zdravstva, za koji je dokazano da još nema zadovoljavajuću komunikaciju s pacijentima, te se za većinu informacija moraju snalaziti negdje drugdje, rečeno je na konferenciji za medije.

Glavna tajnica udruge "Sve za nju" Ljiljana Vukota naglasila je važnost psihološke podrške oboljelima u suočavanju s bolešću, tijekom liječenja i rehabilitacije i povratka u društvo, kao i važnost psihološke podrške članovima obitelji suočenih s rakom

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene