Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'selotejp' i 'garaža'

Svjedoci nemaju saznanja o likvidacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica svjedoka saslušanih u nastavku ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratne zločine protiv osječkih Srba u tzv. slučajevima 'selotejp' i 'garaža' izjavili su danas da nemaju saznanja o likvidacijama civila.

Dozapovjednik samostalne uskočke satnije  Branimir Peternel rekao je da nema saznanja o kaznenim djelima koja su počinili pripadnici Samostalne uskočke satnije. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovljeni postupak Ključni svjedok na suđenju Branimiru Glavašu promijenio  iskaz i priznao: "Lagao sam, on je bio alfa i omega" Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Slučajevi selotejp i garaža Šokantan obrat u slučaju protiv Glavaša, svjedok progovorio za Provjereno: ''Svi smo lagali kako bismo ga spasili"

>> Slučaj 'selotejp': Svjedočenja o nestanku i ubojstvu Jovice Grubića

Svjedok je rekao da je prvooptuženog Glavaša prvi put sreo u veljači 1992. na polaganju prisege pripadnika SUS-a i još jednom dvije godine kasnije na razmjeni osmorice pripadnika SUS-a, tzv. somborske grupe koji su bili zarobljeni u logoru u Srbiji.

Peternel je rekao da se ne može sjetiti koju je dužnost obnašao Glavaš ali mu se čini da je bio u civilnom sektoru, nekoj vrsti gradskog poglavarstva.

Glavaš je na taj iskaz svjedoka uložio prigovor, tvrdeći da nije bio na prisezi i da nije bio u civilnom sektoru.

Po riječima istog svjedoka, SUS je bio izravno podređen glavnom zapovjedništvu Zbornog područja Osijek kojem je zapovijedao Karl Gorinšek.

Svjedok je rekao da od ostalih optuženika poznaje još samo Gordanu Getoš Magdić, koja, tvrdi, nije bila članica SUS-a.

Svjedok Stjepan Antolašić koji je bio načelnik Vojno-obavještajne službe za osječko područje rekao je da ne zna ništa o likvidacijama koje se stavljaju na teret optuženima te nije imao nikakve ovlasti nad SUS-om. Svjedok je rekao i da je vidio Getoš Magdić kako postrojava pripadnike za koje je mislio da su iz te postrojbe.

Na okolnosti ubojstva Milutina Kutlića svjedočio je njegov susjed Krešimir Dorić koji je vidio da su ga nakratko posjetila dvojica vojnika koji su došla s 'yugom' s razbijenim staklom. Svjedok je rekao da nakon tog više nije vidio Kutlića. Kazao je da mu je isti dan navečer Kutlićeva supruga javila da joj se suprug ne javlja, a sutradan da je nestao i da je o tome obavijestila policiju.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem bivšeg hrvatskog branitelja Tihomira Aparija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene