Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj 'selotejp': Svjedočenja o nestanku i ubojstvu Jovice Grubića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima danas je nastavljeno ispitivanjem Drage Grubića, Slavka Teofilovića i Javorka Bebeka koji su svjedočili o ubojstvu Jovice Grubića, jedne od žrtava egzekucija na obali Drave 1991.

I posljednji današnji svjedok na suđenju Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima, liječnik Željko Vojvodić, govorio je o pronalasku tijeka Jovice Grubića te je  zaključio da je umro nasilnom smrću. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavašove završne riječi na suđenju 'To je politički proces u režiji HDZ-a i medija' Slika nije dostupna Nakon godinu i pol Gotov dokazni potupak na suđenjima za 'garažu' i 'selotejp'

Vojvodić, koji je u to vrijeme radio u ambulanti u Bijelom Brdu, tvrdi da je na mjesto gdje je pronađeno tijelo doveden jer nije bilo drugih liječnika u okolini, iako mu nije bila jasna uloga koju je trebao imati. Osim policajaca, tamo je bio i istražni sudac iz tada okupiranog Vukovara.

Pregledavši raspadnuto tijelo izvučeno iz Drave, Vojvodić je zaključio da je Grubić umro nasilnom smrću od udarca u lijevu stranu glave čekićem ili kundakom. Iako kaže da na lubanji nije našao oštećenja kosti, što upućuje da povrede nisu od vatrenog oružja, dodao je da nije bio posebno forenzički educiran te da je i leš bio u takvom stanju da je bilo teško utvrditi činjenice.

Ostalih detalja Vojvodić se, zbog proteka vremena, nije sjećao.

Brat ubijenog, Drago Grubić, prisjetio se da je Jovica Grubić nestao sredinom studenog 1991. Jednog je dana, kaže, otišao na posao u Hrvatske šume i nije se vratio.

'Ništa se nije znalo, a u ožujku 1993. njegov je leš u Dravi pronašao ribar iz Sarvaša. Na kosturu je bila jedna cipela i košulja, a ruke i noge bile su povezane selotejpom', rekao je svjedok. Dodao je da je na mjestu pronalaska napravljen očevid te da ribar nije dirao tijelo do dolaska istražnog suca.

Tadašnji istražni sudac Slavko Teofilović potvrdio je da je bio na mjestu pronalaska te da je tijelo naknadno identificirala Grubićeva supruga. No, ne sjeća se je li se tada radila obdukcija. Područje na kojem je pronađeno tijelo tada je bilo pod okupacijom, a u vukovarskoj bolnici radio je samo jedan obducent.

Grubićev kolega iz Hrvatskih šuma, Javorko Bebek, ispričao je da je Grubić nestao u vrijeme kada je trebao ići na službeni put u Valpovo i Đakovo. Automobil koji je zadužio pronađen je desetak dana kasnije na jednom parkiralištu, vozilo je preuzela policija, a Hrvatske šume su dobile tek potvrdu da je automobil "mobiliziran za potrebe HV-a".

Bebek tvrdi da Grubić među kolegama nije imao nikakvih problema, ali da se požalio kako mu je policija pretraživala stan. 

'Unatoč tome govorio je da nema namjeru otići i da želi ostati u Osijeku', kazao je svjedok. 

Dodao je da je Grubićeva supruga nakon ubojstva sa sinom napustila Osijek te da je Hrvatskim šumama slala pisma u kojima ih krivi za suprugovu smrt i traži podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

'Mi nismo imali saznanja niti mogućnosti da to učinimo, a ona je kasnije prijavu podigla putem UNPROFOR-a', rekao je Bebek.

Na početku današnjeg ročišta u sudnicu je, ponovno kao pritvorenik, doveden drugooptuženi Ivica Krnjak kojemu je jučer određen pritvor jer je bez dopuštenja napustio sudnicu. Medicinski vještak kazao je da je Krnjak sposoban pratiti raspravu.

Suđenje se nastavlja poslijepodne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene