Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se pravilnik

PAR MJESECI ZA VELIKO POSPREMANJE ''Ja se bojim da će Hrvatska ući u Guinnessovu knjigu rekorda...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blagdanske dane, na stolu se često nađe i prase. Čije je i odakle?

Baš to su se pitali i uzgajivači svinja iz tri slavonske županije. Njih 30-tak se organiziralo, a ministru poljoprivrede dali su jasne prijedloge kako povećati domaću proizvodnju, ali i sigurnost potrošača. Za početak mu predlažu da pravilnikom propiše - što je svježe meso.

Pročitajte i ovo prosvjed seljaka Nakon 16 dana Gotovi prosvjedi, traktori otišli kući! Pokrovac najavio novi sastanak: "Naša borba tek je počela" Marko Biočina, novinar Nove TV NOVI AKTER U PREGOVORIMA Novi obrat? Na pomolu dogovor Vlade i svinjogojaca: "Postoji mogućnost da već sutra napuste punktove"

Uzgajivači se udružuju i traže - jasna pravila igre.

''Svježe meso može bit zaklano u mesnici i ako nije prodano nakon 5, 6 dana, onda ide u preradu'', kaže Stanko Senkić, Sveti Đurađ.

Da bi potrošači bili sigurniji, predložit će ministru pravilnik.

''Prijedlog je da se donese pravilnik o svježem mesu, koliko je potrebno od linije klanja do police, naš prijedlog će biti 48 sati'', kaže Dario Periškić, osnivač proizvođačke organizacije.

O roku će se, kaže ministar, razgovarati.

''Pokušavamo složiti nekakav pravilnik kojeg sada nemamo, da ipak imamo na tržištu meso koje ima normalan rok trajanja, a ne meso koje ima rok od 20 godina. Nego da to bude neko normalno vrijeme koje može zadovoljiti sve naše kupce'', kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

A kupci vole domaće. Pa im je vodič i oznaka Meso hrvatskih farmi.

I to bi uzgajivači strože kontrolirali.

''Ja se bojim da će Hrvatska ući u Guinnessovu knjigu rekorda, i da će hrvatske krmače prasit više nego kineske jer gdje god pogledate, sve je meso s hrvatskih farmi'', kaže Stanko Senkić, Sveti Đurađ.

Ta je oznaka dobrovoljna, a kriteriji strogi, kažu u poljoprivrednoj agenciji.

''Mi ih kontroliramo od farme, preko klaonice pa sve do trgovina u kojima imamo proizvode sa našim znakom'', kaže Dubravka Živoder, Hrvatska poljoprivredna agencija.

Još prijedloga

Za konkurentnije svinjogojstvo, proizvođači imaju još prijedloga.

''Prijedlog je ministarstvu da stočari imaju prvenstvo prilikom zakupa, da se riješe nepovoljni krediti od HBOR-a'', kaže Periškić.

Dobrih Prijedloga, kaže ministar, ima puno, sa svih strana.

''To ćemo pokušati u vrlo, vrlo kratkom roku provesti kroz zakonsku proceduru i akte i pokušati da naši poljoprivrednci i svinjogojci imaju koristi od ovog što radimo'', kaže Tolušić. Na pitanje što je to kratki rok odgovara par mjeseci.

Par mjeseci - za veliko pospremanje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene