Predsjedničino pomilovanje Danka Seitera, jednog od aktera afere Karlovačke banke, ponovno je u fokusu javnosti. Osim što je prozivana da pogoduje osobi koja je u bliskoj vezi s njezinim donatorom iz kampanje, sada je isplivalo da se protiv njega vodi i drugi kazneni postupak.

Galerija Kolinda Grabar-Kitarović na sastanku (Foto: Dnevnik.hr) Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljević (Foto: Dnevnik.hr) Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovać (Foto: Dnevnik.hr) +1 Upitna pomilovanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Danko Seiter, kojeg je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala prije tri godine, osuđen je jer je oprostio kredit poduzetniku koji je bio jedan od predsjedničinih najvećih donatora u kampanji.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Jakov Kitarović Svi su se pitali gdje je Kolindin suprug ovih dana dok je ona uživala na zagrebačkoj špici, evo gdje je on uhvaćen Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda iznenadila izdanjem u kakvom je još nismo vidjeli, neki su čak otišli toliko daleko da su joj udijelili zanimljive komplimente

No protiv Seitera se, uz ovaj slučaj, vodi još jedan kazneni postupak, doznaje Jutarnji list.

Predsjednica tvrdi da to nije znala. "Ne nisam znala. Prihvatila sam prijedlog tadašnjeg povjerenstva za pomilovanja", rekla je Grabar-Kitarović.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, kaže da se to dogodilo 2016. kada on nije bio u Ministarstvu. "Dao sam nalog da se ispita kakva su izvješća otišla od nas. Ako u izvješćima koja su otišla od nas nisu percipirali činjenicu da se protiv tog čovjeka vodi postupak, mi ćemo reagirati", poručio je Bošnjaković.

Upitna pomilovanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovać (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U to je vrijeme ministar pravosuđa bio Orsat Miljenić. "Postoji jedinstveni registar potvrđenih optužnica, međutim ovdje se radi o istrazi, a tog nema kao jedinstvenog registra nego se naziva svaki sud pa se pita ima li istrage ili nema", kaže Miljenić, dodajući da ne zna kakav je tada bio odgovor suda. Ali zna što je predsjednici predložio kad je bilo u pitanju pomilovanje karlovačkog odvjetnika.

Upitna pomilovanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Moj prijedlog je bio negativan. A što dalje se odlučuje to je na stvari predsjednice Republike", kaže Miljenić.

Zanimao nas je odgovor predsjednice i na činjenicu da se ime tog čovjeka stalno veže uz HDZ-ovu strukturu koja je financirala njenu kampanju te ima li to veze jedno s drugim.

"Ne, apsolutno nikada ne radim nikakvu razliku između ljudi koji su financirali moju kampanju i onih koji nisu", rekla je Grabar-Kitarović.

Bivši predsjednik Republike, Ivo Josipović, tvrdi da u njegovom mandatu takve osobe nikad ne bi bile pomilovane. 

"Sjećamo se i onog igrokaza u kojem je istaknuti član HDZ-a Vladimir Šeks ničim izazvan priznao da je u drugom predmetu pokušao utjecati na Povjerenstvo, pri čemu je taj slučaj bio potpuno nesporan. To je izledalo kao teatar da se odvrati pozornost s ovog važnog i osjetljivijeg predmeta koji je povezan sa kampanjom gospođe predsjednice", kaže Josipović.

Vladimir Šeks tada je razriješen, Komisija raspuštena, a predsjednica od tada bez komisije donosi odluke o pomilovanju.

Za mjesec dana resorno ministarstvo donijet će zakon o pomilovanju. A time za sve i nova pravila.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju