Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši suradnik HDZ-ova donatora

Predsjednica pomilovala osuđenika protiv kojega se vodi još jedan postupak za gospodarski kriminal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica je pomilovala osuđenika protiv kojega se vodi još jedan postupak za gospodarski kriminal, piše Jutarnji list.

Dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović krajem siječnja 2016. godine potpisivala pomilovanje za Danka Seitera, osuđenika za gospodarski kriminal s kojim je na optuženičkoj klupi sjedio karlovački poduzetnik i bogati donator njezine kampanje Nikola Hanžel, skriveno od očiju javnosti protiv Seitera se vodio i još traje istovrstan kazneni postupak po opisu kaznenog djela, a po materijalnoj šteti 12 puta teži, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) čin milosrđa Predsjednica primila dokumentaciju za pomilovanje Huanita, evo koja je daljnja procedura

Postavljajući pitanje je li predsjednica znala tu važnu činjenicu, Jutarnji podsjeća da je Županijski sud u Karlovcu 2009. na po dvije godine osudio Seitera te Miju Bursića i Sandu Cvitešić, bivše vodeće ljude Karlovačke banke (Kabe), te Ivana Butkovića, bivšeg direktora KA-BAH-a, bankine tvrtke kćeri, na godinu i pol zatvora, jer je Kaba otpisala poduzetniku Nikoli Hanželu 1,129 milijuna kuna kredita te je otplatu preuzelo Kabino poduzeće KA-BAH.

Osim osuđene četvorke, na optuženičkoj klupi bili su još i predsjednik uprave Kabe Vladimir Tvrdinić, koji je umro nekoliko dana prije izricanja kazne te poduzetnik Hanžel, koji je oslobođen odgovornosti za poticanje na djelo, ali mu je naloženo da vrati novac. Vrhovni sud kaznu je osuđenicima prepolovio, a ukinuo oslobađajuću Hanželu, kojemu je trebao započeti novi sudski postupak.

Karlovački pravnik Danko Seiter prije Kabe bio je zaposlenik Nikole Hanžela, a Hanžel je dugogodišnji HDZ-ov donator, piše Jutarnji, navodeći da je za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović donirao 197.500 kuna.

Odlukom predsjednice Danku Seiteru, osuđenom za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na godinu dana zatvora , dodijeljeno je pomilovanje na način da se neizdržani dio izrečene kazne zatvora zamjenjuje uvjetnom osudom i neće se izvršiti ako osuđenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Obrazac kojim je Hanželu oprošteno više od milijun kuna, preslikan je, piše Jutarnji i u drugom, još intrigantnijem “slučaju Seiter". U njemu je potpuno ista ekipa iz Karlovačke banke oprostila iznos od 13,5 milijuna kuna poduzeću Zagrebdrvo Zdravka Pašalića, brata Ivića Pašalića, u vrijeme kada je Ivić bio jedan od najmoćnijih ljudi u državi.

Optužnicom Županijsko državno odvjetništvo Bursića, Cvitešić i Seitera tereti da su Pašaliću u pet navrata odobrili gotovo 29 milijuna kuna kredita. Pašalić je vratio tek oko dva milijuna kuna, da bi mu potom Karlovačka banka jednostavno otpisala 50 posto ostalih potraživanja.

"Kao i u slučaju Hanžel, bankari su okrivljeni za kazneno djelo zloporabe položaja, a Pašalić za poticanje. Međutim, taj predmet nevjerojatnim slijedom nikad nije došao u fazu suđenja, a sada sa sigurnošću možemo reći da i neće jer će završiti u zastari, zaključujemo to nakon informacija prikupljenih na Vrhovnom sudu, Županijskom sudu u Karlovcu i karlovačkom tužiteljstvu", piše Jutarnji list.

Iz Ureda predsjednice Republike za Jutarnji list su izjavili da u “izvješću Ministarstva pravosuđa na temelju kojeg je predsjednici predloženo pomilovanje nije bilo navedeno da se protiv njega vodi još jedan kazneni postupak za slično ili neko drugo kazneno djelo iz područja gospodarskog poslovanja".

U Ministarstvu pravosuđa kazali su da su krajem 2015. u Ured predsjednice dostavili izvješće povodom molbe za pomilovanje Danka Seitera sa svim tada relevantnim podacima, a u zatvorskom izvješću tada je bilo navedeno kako se protiv osuđenika, u tom trenutku, nije vodio kazneni postupak.

Slučaj pomilovanja komentirao je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Zatražio je "da se ispita kakva su izvješća otišla" iz Ministarstva pravosuđa, a ne temelju kojih je predsjednica pomilovala Danka Seitera.

Bošnjaković je kazao da on u to vrijeme, 2016. nije bio na čelu ministarstva, ali da je dao nalog da se ispitaju poslana izvješća.

"U svakom slučaju ako u izvješćima koja su otišla od nas nisu percipirali činjenicu da se protiv tog čovjeka vodi određeni postupak, mi ćemo reagirati", kazao je Bošnjaković nakon sastanka predstavnika Vlade i inicijative #spasime.

Aktualno Inicijativa #spasime kod Plenkovića: Postroženje kazni za nasilnike, sigurne kuće i dežurni telefon za žrtve nasilja Sastanak premijera Plenkovića s organizatoricama prosvjeda #spasime (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sastanak premijera Plenkovića s organizatoricama prosvjeda #spasime (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sastanak premijera Plenkovića s organizatoricama prosvjeda #spasime (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sastanak premijera Plenkovića s organizatoricama prosvjeda #spasime (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sastanak premijera Plenkovića s organizatoricama prosvjeda #spasime (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Inicijativa #spasime kod Plenkovića: Postroženje kazni za nasilnike, sigurne kuće i dežurni telefon za žrtve nasilja 1/3 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene