Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Don Mario Matković u Facebook objavi obratio se svećeniku iz Županje povodom njegova odbijanja da pričesti djecu s posebnim potrebama zajedno s ostalom djecom.


Jedanaestogodišnji Adam, čija je priča u subotu glasno odzvonila u javnosti, a kojem svećenik nije htio dopustiti da na pričesti stoji na oltaru s ostalim prvopričesnicima jer je dijete s posebnim potrebama, u nedjelju se ipak pričestio s ostalima, ali nije sve prošlo bez problema.

Vezani članci Obitelj djeteta s nizom teških dijagnoza pred zidom - 1 Obitelj djeteta s nizom teških dijagnoza pred zidom: "Gledate udarce, plač, viku, vrisak. Nije to lagano, a pomoći ne možete" Uključivi teniski kamp koji ruši sve granice - 5 Oni su pronašli oazu u kojoj su svoji, prihvaćeni i slobodni: "Osjećaš da si tu, da nisi sa strane, da nije tvoje dijete samo neki problem koji traži neka prava"

Don Mario Matković svećenik je župe u Žrnovici, inače je poznat po svom Facebook aktivizmu, reagirao je putem Facebooka na čitavu priču i poslao poruku svojeg kolegi i "bratu u Kristu". Njegova posljednja objava, koju prenosimo u cijelosti, dobila je mnoge reakcije.

''Dragi brate u Kristu, znam da te nitko ne može prisiliti na ovo, čak ni biskup jer možeš reći pastoralni razlozi, a ja mu ne uskraćujem sakramente samo u drugo vrijeme.

Ali znaj brate, u Okrugu bivšoj župi imao sam prvopričesnika s težim oblikom autizma, njegovi krici i nekontrolirane geste tijekom obreda za mene su bile izraz i krik Božje ljubavi.

Znaj brate, Krist je umro i uskrsnuo i za te anđele i ljubi ih više nego mene i tebe…

Zato postani svjestan ako si njih unesrećio Kristovo srce si ranio…
Volio bi da ti ovo prezentiraju fejs prijatelji ako su u blizini da znaš...

Ne znam je li sv. Pričest prošla, ako nije klekni ispred njih poljubi ih i neka budu pričešćeni u redovitom obredu, ako je prošla učini isto klekni pred njima poljubi ih, jer su oni znak Božje ljubavi.

Nemoj misliti da si ponižen i pobijeđen, klekni u suzama pred njima, poljubi ih i ispričaj se iskreno obitelji, jer ćeš jedino tako Kristovo srce koje si ranio zacijeliti…

Pozdrav u Kristu DON MARIO MATKOVIĆ župnik Žrnovnice.''

Podsjetimo, jedanaestogodišnji Adam Kadić iz Gradiške, kojem svećenik nije htio dopustiti da na pričesti stoji na oltaru s ostalim prvopričesnicima, jer je dijete s posebnim potrebama, u nedjelju se ipak pričestio s ostalima.