Nakon zagrebačkog, a zatim i potresa u Banovini velik je posao i odgovornost na građevinskim inženjerima. S dekanom Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepanom Lakušićem razgovarao je Andrija Jarak.


"Nama je drago da se konačno uvidjelo kako struka može pomoći kad se dogodi jedna nedaća u državi, pogotovo kada to dolazi iz akademske zajednice gdje smo si mi uzeli u zadatak da sa našim znanjem pomoći, odmah aktivirati sustav, pozvati naše alumnije i na taj način staviti se na raspolaganje Vladi RH", kaže dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić. 

Vezani članci Potres u Meksiku VIDEO Snažan potres u Meksiku izazvao tsunami: Valovi zapljusnuli jamu te pomaknuli stijene Stjepan Lakušić Senat izabrao nasljednika Damira Borasa: Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu poznato je lice

Smatra da je obnova nakon oba potresa u Hrvatskoj "velik zalogaj za građevinsku struku" te da će se "20 do 30 posto radne snage morati uvesti izvana". 

Kao zanimljivost je istaknuo da su upisne kvote na građevinske fakultete u prvim krugovima bile popunjene. 

"Pojam statičara postao je izazov mladima pa upisuju Građevinski fakultete", kaže prof. Lakušić. 

Komentirao je izjavu premijera Andreja Plenkovića kako 10 sekundi potresa znači deset godina obnove.

"Jednu godinu smo izgubili, ali ne na način da se nije ništa radilo. Moramo biti svjesni da smo radili pripremu zakonskih okvira pa pripremu dokumentacije. Imati kvalitetan start za projekte i kvalitetan start za koncepte obnove, i kad krene zamašnjak u drugoj godini, ovoj koja nailazi, imat ćemo ispipavanje terena i nadamo se da će onda 2022. godina biti ona prava vezano za obnovu", smatra dekan Lakušić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju