Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE REAKCIJA HDZ-A

"Sve zanima hoće li i dalje biti na čelu važne državne tvrtke nakon niza afera": Stigla optužnica protiv šefa HEP-a Barbarića

Aktualno Galerija Ivan Kaštelan u Splitu - 4 Ivan Kaštelan u Splitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan u Splitu - 3 Ivan Kaštelan u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan u Splitu - 2 Ivan Kaštelan u Splitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Kaštelan u Splitu - 1 Galerija 1/4 >>
Šef HEP-a Frane Barbarić optužen je zbog bespravne gradnje na Hvaru. O slučaju izvještava reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Prvo je stigla presuda, a za njom vrlo brzo i optužnica. Splitski DORH, šefa HEP-a Franu Barbarića tereti da je bespravno gradio na zaštićenom obalnom području: od vile, pomoćnog objekta do bazena i zidova.

Čelnik HEP-a sve je napravio bez dozvole, tvrde tužiteljstvo i sud. Kaznene odgovornosti sam se Barbarić dotaknuo u priopćenju poslanom prije optužnice, a nakon što je Upravni sud odbio njegovu žalbu i donio odluku o rušenju.

"Svoju sam obranu iznio pred nadležnim tijelima te i dalje smatram da nema mjesta nikakvoj kaznenoj odgovornosti jer je riječ o rekonstrukciji obiteljske kuće koju je sagradio moj djed, a za koju imam sve potrebne dokumente i papire", naveo je u priopćenju. 

Barbarić poručuje kako će o vlastitom trošku srušiti objekt te da će uložiti žalbu Visokom upravnom sudu, koja u ovom slučaju ne odgađa rušenje. Dobije li spor, tražit će naknadu za rušenje. Odluku Upravnog suda komentirali su danas i članovi Vlade.

"Na tom primjeru pokazuje se da pravna država funkcionira, a kako to njemu sve skupa izgleda, to morate njega pitati. Meni ne izgleda dobro", kaže Oleg Butković, potpredsjednik Vlade. 

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, ovako je komentirala odluku: "Ja ne znam ništa o tome, osim da se svatko treba držati zakona bez obzira na to na kojoj je poziciji."

Reagirala je i saborska oproba, koja se čudom čudi jer još nije smijenjen.

"Glavna je stvar da kad to usporedite s običnim ljudima, koji nemaju naziv Frane Barbarića, koji ima člansku iskaznicu u vladajućoj stranci, i koji nemaju zaštitu hvarskog kartela na čelu s Plenkovićem, u trenutku kada dobijete rješenje inspektorata, od dva tjedna do mjesec dana vama se kuća ruši. Kada je Frane Barbarić u pitanju, to traje mjesecima", rekao je Mostov Zvonimir Troskot.

"Da se radi o nekom prosječnom građaninu, vjerujem da bi ta vila bila po kratkom postupku srušena. Očito ne vrijede ista pravila za moćnike i obične građane u poštivanju zakona", rekla je SDP-ova Sabina Glasovac.

Kao čelnik HEP-a Barbarić je preživio aferu s prodajom viška plina za eurocent HEP-ovoj konkurenciji. Afera s bespravnom gradnjom nadovezala se na taj slučaj. Premijer je govorio da o tome slučaju ništa ne zna. 

"Čeka se reakcija iz HDZ-a"

Reporter Ivan Kaštelan izvijestio je o ovom slučaju za Dnevnik Nove TV. 

"Više od pola godine od izbijanja ove afere Frane Barbarić uspio je izdržati sve udarce i ostati na čelu velike državne tvrtke, ali danas je ipak doživio dva velika poraza. Nije ovo bio dobar dan za šefa HEP-a jer je dobio i odbijenicu suda, a potom je i Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog bespravne gradnje.

Pratimo u Dnevniku Nove TV ovu priču od početka u svibnju. Iako je bilo sasvim izvjesno da je vila koju Barbarić sada ima na Hvaru većih gabarita u odnosu na nekretninu koja je na tom mjestu postojala ranije, on je cijelo vrijeme tvrdio da će dokazati da je sve uredno.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić PROTUPRAVNA GRADNJA Podignuta optužnica protiv predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića

Provodili su se izvidi o tome kako je dobio priključak za struju na nekretnini koja nije imala potrebne dozvole. Čak i kad je prije mjesec i pol ispitan u splitskom DORH-u, tvrdio je da će vrijeme pokazati da je u ovoj priči sve uredno.

Čeka se reakcija iz HDZ-a jer stiže i superizborna godina, pa sve, naravno, zanima hoće li svog člana ostaviti na čelu važne državne tvrtke nakon niza afera i u konačnici s optužnicom zbog koje mu prijeti i zatvorska kazna", poručuje Kaštelan. 


Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene