Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROTUPRAVNA GRADNJA

Podignuta optužnica protiv predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića

Frane Barbarić
Frane Barbarić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Frane Barbarić Frane Barbarić Foto: DNEVNIK.hr Bespravno sagrađena građevina Frane Barbarića - 3 Bespravno sagrađena građevina Frane Barbarića - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Bespravno sagrađena građevina Frane Barbarića - 4 Bespravno sagrađena građevina Frane Barbarića - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a Foto: DNEVNIK.hr +2 Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika uprave HEP-a.

Mediji su još u svibnju otkrili da je Frane Barbarić na poljoprivrednom zemljištu na Hvaru sagradio vilu za koju je tvrdio da je rekonstruirao stari objekt zbog čega mu nije bila potrebna građevinska dozvola.

No, da to nije istina potvrdili su u Odjelu za graditeljstvo Splitsko-dalmatinske županije. Otkriveno je ne samo da je sagradio objekt već i da je u novim gabaritima, izmijenjen mu je krov, promijenjen okoliš i dodatno izgrađen bazen te kućica.

Prije podizanja optužnice Upravni Sud donio je odluku o rušenju bespravno sagrađene vile na Hvaru. Od trenutka kada je otkriveno da bespravno gradi vilu prošlo je više od pola godine, tijekom kojih je Barbarić ignorirao tri rješenja Državnog inspektorata o rušenju i izbjegavao platiti 30 tisuća eura kazne.

Sada je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu protiv Frane Barbarića.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 1. prosinca 2023., podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11.

Okrivljenog 57-godišnjaka tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine, na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Pročitajte i ovo Nekretnine Astronomske cijene Zašto su stanovi u Hrvatskoj toliko skupi i što treba napraviti da se cijene smanje? "To bi bila administrativno najnježnija revolucija"

Okrivljeniku se stavlja na teret da je tako izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje sa dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom", naveli su u priopćenju. 

Reakcije vladajućih i oporbe 

"Glavna stvar je da kad to usporedite s običnim ljudima, koji nemaju naziv Frane Barbarića koji člansku iskaznicu u vladajućoj stranci i koji nemaju zaštitu hvarskog kartela na čelu s Plenkovićem, u trenutku kada dobijete rješenje inspektorata, od dva tjedna do mjesec dana vama se kuća ruši i kada je frane Barbarić u pitanju to traje mjesecima", rekao je Mostov Zvonimir Troskot. 

"Da se radi o nekom prosječnom građaninu ja vjerujem da bi ta vila bila po kratkom postupku srušena,očito ne vrijede ista pravila za moćnike i obične građane kod poštivanja zakona", rekla je SDP-ova Sabina Glasovac. 

"Na tom primjeru se pokazuje da pravna država funkcionira, a kako to njemu sve skupa izgleda to morate njega pitati, meni ne izgleda dobro", kaže potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Priopćenje optuženika 

Oko kaznene odgovornosti Frane Barbarić osvrnuo se u priopćenju koje je poslao nakon objave odluke o rušenju vile. Rekao je da je obranu iznio pred nadležnim tijelima ta smatra kako nema mjesta kaznenoj odgovornosti jer je riječ o rekonstrukciji obiteljske kuće koju je sagradio njegov djed, a za koju ima sve potrebne dokumente i papire.

Za najveći dio toga oko bespravne gradnje okrivio je medije, koji su, kaže, pristrano izvještavali i pritiskali sud, što on nije želio raditi pa je izbjegavao javno istupanje.

"Poštovat ću odluku Suda i srušiti objekt o svom trošku te podmiriti sve druge uz to vezane troškove. Kako sam već više puta istaknuo, u čitavom ovom slučaju i postupku, niti hrvatski građani, porezni obveznici, niti državni ili općinski proračun nisu snosili niti će snositi nikakvu štetu. Materijalni teret je isključivo moj. Pritom napominjem da ću uložiti žalbu Visokom upravnom sudu, te ukoliko presuda bude donesena u moju korist, tražit ću naknadu za rušenje", naveo je. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene