Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U okviru projekta energetske učinkovitosti trebalo bi biti uređeno šest tisuća objekata. Dnevnik Nove TV donosi priču zašto su se tisuće hrvatskih obitelji odlučile za ovaj projekt.


U Hrvatskoj je trenutačno nekoliko stotina gradilišta na kojima se obnavljaju fasade objekata u sklopu projekta energetske učinkovitosti. Ukupno bi trebalo biti uređeno oko 6000 objekata. 

Sanja Knežić
, korisnica mjere engergetske učinkovitosti, kaže kako je novom fasadom spasila kućni proračun.  'Kad smo usporedili podatke potrošnje plina kojim se grijemo ove godine i prošle, vidimo da je ušteda na grijanju više od pola. Nismo uopće imali fasadu, kuća je novogradnja', kaže Sanja Knežić koja se javila na natječaj koji je raspisala Krapinsko-zagorska županija.

I tako su postali jedna od 6000 obitelji u Hrvatskoj koje će dobiti dio od 160 milijuna kuna poticaja za obnovu kuća kako bi bile energetski učinkovite.

Vezani članci Slika nije dostupna Neograničena mjesečna karta za 70 kuna i u zagrebačkom javnom prijevozu? Gradonačelnik komentirao mogućnosti Časna sestra - 4 Klarisama treba pomoć: U potresu je nastradao njihov samostan, a nikome se ne mogu obratiti - "Oni koji tamo rade stavljaju naše zahtjeve u ladice"

Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec!

Projekt obiteljima donosi kvalitetniji i jeftiniji život, ali i oživljava zamrli građevinski sektor - jer radove gotovo bez iznimke obavljaju lokalni izvođači, mahom obrtnici i mali građevinari.

'Građevinski sektor koji se dosada bavio stanogradnjom mora se preusmjeriti u obnovu postojećih stambenih jedinica. Glavni razlozi su što se u budućnosti ne može očekivati tolika potražnja za novim stambenim jedinicama kao što je bila do sada, pogotovo ako znamo po nekim procjenama da je svaki 11 stan u zemlji već sada prazan', smatra Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju