Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena zakona

Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za nedovršene fasade građani bi uskoro mogli plaćati 3 tisuće kuna kazne na mjesec.

Prijedlog je to novih Zakona o gradnji i građevinskoj inspekciji, kojima Ministarstvo graditeljstva želi uvesti reda u prostor, ali i stati na kraj lošoj hrvatskoj praksi. A to je život u nedovršenim kućanstvima s neuređenim vrtovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vatrogasci na terenu Novi incident u centru Zagreba: Komad fasade ponovno pao na ulicu Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Jesu li kazne za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca preniske? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Svoj dom je gradio i u njemu živi, no, Ivanova kuća nikako da dočeka fasadu. 'Ja sam počeo kuću '98. graditi i stanje je tu, računajmo, oko 10 godina je ovakvo stanje, samo bez fasade', rekao je Ivan Nekić. Kod Nediljka Crnjaka čak 3 puta dulje, njegova obitelj o ljepšem pročelju sanja još od 80-ih.

>> Vjetar u leđa građevinarstvu: Projekt 500 fasada

'Nema! Financijski je nemoguće! Svatko bi volio da mu je ljepša kuća izvana', rekao je Nediljko. Ukoliko budu izglasani, Zakoni o gradnji i građevinskoj inspekciji kuću bez fasade neće tolerirati. Fasada obiteljske kuće morat će biti dovršena 5 godina od početka gradnje. U protivnom bi mogle uslijediti novčane kazne.

Ako investitor, odnosno, vlasnik ne postupi po rješenju, na izvršenje će ga se prisiliti upravnom mjerom u iznosu od 3.000 kuna (...) koju komunalni redar izriče rješenjem u istom iznosu jednom mjesečno do izvršenja rješenja. 'Da se momentalno to uvede, to nema, ja mislim da je to glupost jer ljudi nemaju novaca', rekao je Vlado iz Zadra.

'Kuća bez fasade kao glava bez kape na kiši'

'Fasada je izolacija, gubite toplinu i stvaraju vam se troškovi, a kuća bez fasade vam je kao, recimo, moja glava bez kape dok pada kiša', smatra Zadranin Željko. Probleme u financijama vide i stručnjaci. No, prijedlog Zakona, kažu, ima prednosti. 'Dobro je to da nam grad lijepo izgleda. I to kad odete vani, kad odete prvenstveno prema zapadnom dijelu bogatijeg svijeta, onda vam upada u oči čistoća', rekao je arhitekt i urbanist Željko Predovan.

Htio je to dovršenjem fasada zgrada prije nekoliko godina učiniti i Grad Zadar, ali projekt je propao. 'Revizija je dala primjedbu da Grad kao lokalna samouprava ne može potrošiti na taj način novce u privatno vlasništvo', istaknuo je Matko Segarić, pročelnik UO za graditeljstvo Grada Zadra. Prijedlog Zakona odnosit će se na novu gradnju. Za stare građevine bez fasade uredba će biti donesena naknadno.

Kazne nisu jednokratne, već stižu na mjesečnoj bazi  - sve do ispunjenja zahtjeva!

Prema prijedlogu zakona od dobivanja građevinske dozvole do početka gradnje trebalo bi proći maksimalno 3 godine. Dakle, od dobivanja građevinske dozvole do fasade ukupno 8 godina, i ni dana više. Kazne bi trebale biti dosta visoke i neće se dobivati jednokratno, nego svaki mjesec sve dok vlasnik kuće ne ispuni zahtjev. U Ministarstvu graditeljstva kažu da su fasade u nacrtu zakona dobile na važnosti zbog energetske uštede, ali i estetskog uređenja prostora.

Naravno, sve je ovo još uvijek samo prijedlog, zakon tek treba ići na izglasavanje. Upravo je zato po hrvatskim gradovima u tijeku javna rasprava, koja će trajati do 20. lipnja.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene