Na tisuće mladih žele postati logopedi, a njih samo 50 na godinu ima privilegij upisa na taj fakultet. Stoga i ne čudi što se na pregled djece čeka mjesecima ili po godinu dana.

Galerija Majka Martina Klarić (Foto: Dnevnik.hr) Učenje riječi s logopedom (Foto: Dnevnik.hr) Edukacijsko rehabilitacijski fakultet (Foto: Dnevnik.hr) +2 Prodekan riječkog sveučilišta Alen Ružić (Foto: Dnevnik.hr)

Situaciju s manjkom logopeda trebao je popraviti novi studij u Rijeci, no sve su manje šanse da se to i dogodi.

Vezani članci Domagoj Mikić, novinar Nove TV Iza rešetaka su proveli gotovo četvrtinu svog života: Za Dnevnik Nove TV otkrivaju kakav je život nakon zatvora Granica Hrvatske i Slovenije - 4 Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes"

Posljednje tri godine Martina Klarić iz Zagreba svog sina logopedu vodi barem jednom na tjedan. "Mi smo prvi puta čekali 9 ili 10 mjeseci da dođe na red. Njemu to znači puno", kaže Klarić.

Djece koja ih trebaju sve je više, a logopeda - premalo. Studij logopedije postoji u Zagrebu - upisuje samo 50 studenata na godinu. Pa su zagrebačko i riječko sveučilište trebali udružiti snage i ove jeseni otvoriti studij logopedije i u Rijeci. S 30 novih mjesta.

"Akreditacija u Rijeci je gotova, a u Zagrebu je u tijeku. Sigurni smo da će se prvi studenti upisati 2020. Da li postoji mogućnost za neki zakašnjeli upis u ovoj godini? Šanse su male, ali mi se tome toplo nadamo", kaže Alen Ružić, prodekan riječkog sveučilišta.

No zagrebačka papirologija se već mjesecima priprema pa su šanse za novim studijem od rujna sve manje. A stručnjacima su novi kadrovi prijeko potrebni.

"Studij logopedije koji je najbliži je studij u Mostaru i on ima nekih 50-ak studenata, ali za potrebe BiH i RH mislim da to neće biti dovoljno", smatra Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica SUVAG-a.

Pregled u SUVAG-u čeka se nekoliko mjeseci, terapija do godinu dana. Liste čekanja su se smanjile novim ambulantama i zapošljavanjem.

"Logopeda u Hrvatskoj nema dovoljno, to je priča koju već puno puta ponavljamo, izvještavali ste i sami o tome. Činjenica je da se povećava broj osoba kojima je potrebna logopedska terapija", dodaje Pavičić Dokoza.

Logopedi ne trebaju samo djeci. "Bila sam na operaciji štitnjače i oštećen mi je lijevi glasnik", kaže Milanka Lešnak iz Gornje Bistre.

Hrvatska ima 600 logopeda - ali više od polovice njih radi u Zagrebu. "U Zagrebu ima jako puno logopeda, ali mislim da bi trebalo i u drugim dijelovima Hrvatske biti malo više", smatra Irena Zvoko Prpić, logoped.

Na burzi rada tek ih je šestero. Znaju to dobro i mladi - već godinama to je najpoželjniji studij u Hrvatskoj. Šteta što sustavu obrazovanja sve te godine nisu bile dovoljne da se tome prilagodi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju