Sve je više oboljelih, posebice žena koje se bore s rakom pluća. Unatoč tome, država još nije uvela preventivni program kako bi se broj oboljelih, ali i umrlih smanjio. Liječnici upozoravaju kako je sve više oboljelih od rijetkih karcinoma, a najrašireniji je onaj koji pogađa pluća.

Galerija


"Bio je šok za mene kada sam saznao da je to adenokarcinom. Ali, ubrzo sam upoznao čovjeka koji je već tada s tim živio sedam godina i to je dalo meni neku snagu", rekao je Tomo. "Što se tiče kvalitete života, pa vjerojatno ja sad cijenim život puno više nego prije", kaže Ljilja.

Vezani članci Borba protiv raka (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Napipala je kvržicu na dojci. Tada je počela njezina borba, koja traje već punih 18 godina Slika nije dostupna ''Svaka od nas žena misli da se nama ''to'' ne može dogodit''

Ovo je dio ispovijesti oboljelih od teškog oblika raka pluća - jednog od najraširenijeg u Hrvatskoj, a za koji još ne postoji preventivni program.

"Na godinu ih 3.000 oboli, a više od 2.800 ih umre. Hrvatska je sa petogodišnjim preživljavanjem od točno 10% među pet zemalja s najlošijim ishodom u Europi", rekao je Mario Šekerija iz HZJZ-a.

Dodatan razlog da se uvede preventivni program. Više od 10 godina provode se preventivni programi za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva.

U Hrvatskoj na godinu od neke vrste raka oboli gotovo 22 tisuće ljudi.

Sanja Pleština, doc.dr.sc., na Klinici za plućne bolesti Jordanovac kaže: ''4700 pacijenata boluje od rijetkih zloćudnih tumora u Hrvatskoj.'' I tu prednjači rak pluća, odnosno poplućnica - opne koja prekriva pluća. Europski podaci su poražavajući. "47%, niti pola ih preživi pola godine ukoliko imaju rijetki zloćudni tumor", dodaje Pleština.

Kao i na preventivni program za rano otkrivanje raka pluća, tako se već godinama čeka na Nacionalni plan za borbu protiv raka. To što je Hrvatska na samom europskom dnu po smrtnosti od raka, očito nije dovoljno da se nešto napokon poduzme.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr