Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govorila i o inflaciji

Zabrinjavajuća izjava zamjenice guvernera HNB-a: "Moglo bi doći do nestašice energije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sandra Švaljek komentirala je inflaciju te upozorila da bi zbog rata u Ukrajini moglo doći do nestašice energije.

"Situacija je opterećena neizvjesnostima. Invazija na Ukrajinu ima snažan utjecaj na gospodarska kretanja i to utječe na promjene u razmišljanju glede potrebne monetarne politike. Ići će se prema postupnoj normalizaciji, a što se tiče povećanja kamatnih stopa, to se ostavlja za kasnije vrijeme i ovisit će o podacima u budućnosti. Amerika je brže izašla iz krize, dok europska ovisnost o plinu iz Rusije može utjecati na odgodu izlaska iz recesije, na pad potražnje, povećanje cijena", rekla je zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek gostujući na N1 televiziji.

Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet? Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan

"Do rasta kamata najvjerojatnije će doći, no teško je reći kada. Moglo bi doći i do rasta cijena energije ili nestašice energije", dodala je. 

Švaljek je pričala o trenutnoj ekonomskoj situaciji, komentirala je inflaciju i njezine učinke te što HNB poduzima. Kazala je da je porast cijena umjeren.

"Prošli mjesec je bio 6,2 posto. Građani imaju osjećaj da su porasle i više. Nemamo još podatke za travanj, ali moguć je dodatni rast od jedan posto zbog rasta cijena plina. HNB ima za cilj očuvanje stabilnosti cijena i tome smo posvećeni, ali moramo voditi računa o uzrocima inflacije, hoće li biti privremeni ili trajni, i onda namještamo naše monetarne politike", rekla je Švaljek. Kazala je kako se Hrvatska bori s uvezenom inflacijom te da je HNB s dvije devizne intervencije spriječio daljnji porast tečaja.

"Ove godine smo potrošili oko 300 milijuna eura. Imat ćemo povećani priljev sredstava iz fondova EU-a i od turističke sezone, pa očekujemo da se tečaj spustiti", dodala je Sandra Švaljek.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene