Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U toplini doma sve veći broj Hrvata želi uživati uz što brži i kvalitetniji pristup internetu. Evo dobrih vijesti za 2 i pol milijuna korisnika u zemlji!


HAKOM je dodijelio koncesije dvama operatorima za razvoj četvrte generacije bežične mreže! Tako bi svaki kutak zemlje uskoro trebao biti potpuno pokriven signalom.

Vezani članci Margareta Bajo-Dadić, infektologinja Opće bolnice Gospić - 2 Kako se Lika bori s koronom? O cijeloj županiji brinu se – jedan epidemiolog i jedna infektologinja Ljubica - 6 Na pažnju i dobrotu nije navikla, a onda su Ljubici ljudi pokazali kakva srca imaju: "U nekom trenutku pomisliš da više nema dobrih ljudi, ali ima ih"

Psi laju, koke nesu jaja, a mještani se pripremaju za zimu. Ono što ni ne znaju da postoji Ličanima iz naše priče previše ni ne nedostaje. 'Znate li što je internet?' – upitao je naš novinar. 'Ne, to ne znam', odgovorila je jedna starija gospođa.

No, ima onih kojima bi ova blagodat moderne tehnologije olakšala život. 'Meni je prilično teško, ja sam živjela u gradu i bila sam naviknuta na to da ga imam', kazala je jedna mještanka.

Problem ruralnih krajeva je nepokrivenost mrežom. Taj problem trebala bi uskoro riješiti 4. generacija bežičnih mreža. 'Budući da je taj radio-frekvencijski spektar pogodan za izgradnju, odnosno za pokrivanje, ruralnih područja uz puno manje troškove, ono što očekujemo da će operatori u tom smjeru i izgradit svoje mreže', kazao je Domagoj Jurjević iz HAKOM-a.

>> Širokopojasni internet od sada dostupan svima u EU

Državi će operatori u 10 godina platiti milijardu kuna koncesije. Kopanje kanala za postavljanje vodiča odlazi u povijest, na mrežu svih mreža uskoro ćemo se svi spajati bežično. 'LTE tehnologija idealna je za razvoj superbrzog broadbanda u ruralnim područjima, zamjenjuje pristup bakrenim vodom, a zbog svojih karakteristika nudi znatno bolje performanse', objasnila je Dubravka Jusić iz Vipnet-a.

Internet je brži, a veza kvalitetnija. Pokrivenost će biti veća, uz manju i jeftiniju infrastrukturu. 'Sve u svemu, znači manje baznih postaja u Hrvatskoj, znači brže pokrivanje cjelokupnog teritorija i znači bolja kvaliteta usluge za krajnjeg korisnika', kazao je Boris Drilo iz Hrvatskog Telekoma.

Veći gradovi već su pokriveni ovom mrežom, ali samo djelomično, pa problema ima još uvijek. 'Nekad nema signala, ovako kad je loše vrijeme. Nemam pojma hoće li to zračiti', kazala je jedna mještanka. Značit će i u privatnom i u poslovnom životu mnogih, ali samo uz uvjet da imaju uređaje koji podržavaju ovu tehnologiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook