Naše krško podzemlje bogato je izvorima pitke vode, no speleolozi alarmiraju da se jame i špilje i dalje zatrpavaju velikim količinama otpada. Ozbiljan je ovo ekološki problem zbog kojeg se volonteri uz edukaciju odlučuju i na komplicirane akcije vađenja stotina kubika otpada.

Galerija Jame u Istri Speleolozi - 1 Speleolozi - 2 +0 Otpad

Snimke karlovačkih planinara koji su se spustili u Gaćinu jamu kod Zagvozda šokiraju. Još je stotine špilja i jama u kojima su ubačene tone i tone smeća.

Vezani članci Petar Pripuz Oglasili se iz CIOS-a: "Gradonačelnik nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom ili ima pogrešne savjetnike" Otpad - 3 I dok Zagreb i Split plaćaju penale, ova općina šampion je po odvajanju otpada. Otkrivaju u čemu je tajna uspjeha

"Bacaju i strvine, i klaonički otpad, znači stoku uginulu, tako da ima dosta tog organskog podrijetla, i nažalost, ono što je specifično, su minsko eksplozivna sredstva", rekao Ruđer Novak, pokretač inicijative Čisto podzemlje.

Predsjednik Speleološkog društva Špiljar, Tonći Rađa je rekao: "Pola kubika nekih plastičnih boca, stakla, to čak nije problem ni očistiti. Međutim, mi smo sad na temelju iskustva čišćenja zadnje četiri jame na području naše županije izvadili oko 110 kubika materijala."

Prosvjed stanovnika Jakuševca protiv drobilica - 2 Stanovnici Jakuševca protiv novih drobilica: ''Ovo izgleda kao da smo mi najveća kanta za smeće ne samo grada Zagreba, već i cijele Hrvatske''

Problemi Zagreba uoči skupštine - 2 Uoči Gradske skupštine u Zagrebu problema nikad više: "Ne smijemo dozvoliti da se gradske ulice pretvore u smetlište"

Problem je to koji se u krškom kraju događa već generacijama.

"Nije bilo odvoza smeća i to je jedan od velikih razloga zašto je to tako. Bila je ona poslovica, baci iza kuće, jel' iza kuće je jama", rekao je Darko Gavrić, pročelnik HGSS Stanice Split.

Prirodni su ovo putevi kojima voda prolazi do podzemnih spremnika

"Nalazite prvo bicikle djece iz tinejdžerske dobi, pa onda bicikle dok su bili mala djeca, pa onda guralice, hodalice i pelene, praktički možete pratiti odrastanje jedne obitelji", rekao je Novak.

Dodaje: "Zagađenjem špilja i jama trujemo vlastite izvore pitke vode. Taj problem onečišćenja je potpuno jednak od Istre do Dubrovnika, dakle u cijelom krškom području Hrvatske. Imate preko 950 različitih podzemnih lokacija koje se koriste kao divlji deponiji."

Spelolozi uz nužnu edukaciju, predlažu i rješenje.

"Da javna ustanova koja pokriva određeno područje jednostavno 'zablindira', zabetonira ili na neki drugi način zaštiti ili prilaz samom otvoru ili sam otvor", rekao je Rađa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju