Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKOLOŠKI PROBLEM

Na stotine tona smeća baca se u jame i špilje i zagađuje pitka voda: "Bacaju se bicikli, pelene, hodalice, ma možete pratiti odrastanje jedne obitelji"

Aktualno Galerija Jame u Istri Jame u Istri Foto: DNEVNIK.hr Speleolozi - 1 Speleolozi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Speleolozi - 2 Speleolozi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Otpad Galerija 1/4 >>
Naše krško podzemlje bogato je izvorima pitke vode, no speleolozi alarmiraju da se jame i špilje i dalje zatrpavaju velikim količinama otpada. Ozbiljan je ovo ekološki problem zbog kojeg se volonteri uz edukaciju odlučuju i na komplicirane akcije vađenja stotina kubika otpada.

Snimke karlovačkih planinara koji su se spustili u Gaćinu jamu kod Zagvozda šokiraju. Još je stotine špilja i jama u kojima su ubačene tone i tone smeća.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

"Bacaju i strvine, i klaonički otpad, znači stoku uginulu, tako da ima dosta tog organskog podrijetla, i nažalost, ono što je specifično, su minsko eksplozivna sredstva", rekao Ruđer Novak, pokretač inicijative Čisto podzemlje.

Predsjednik Speleološkog društva Špiljar, Tonći Rađa je rekao: "Pola kubika nekih plastičnih boca, stakla, to čak nije problem ni očistiti. Međutim, mi smo sad na temelju iskustva čišćenja zadnje četiri jame na području naše županije izvadili oko 110 kubika materijala."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAD ĆE ZATVARANJE? Stanovnici Jakuševca protiv novih drobilica: ''Ovo izgleda kao da smo mi najveća kanta za smeće ne samo grada Zagreba, već i cijele Hrvatske''

Pročitajte i ovo Problemi Zagreba uoči skupštine - 2 Smeće, financije, demografija… Uoči Gradske skupštine u Zagrebu problema nikad više: "Ne smijemo dozvoliti da se gradske ulice pretvore u smetlište"

Problem je to koji se u krškom kraju događa već generacijama.

"Nije bilo odvoza smeća i to je jedan od velikih razloga zašto je to tako. Bila je ona poslovica, baci iza kuće, jel' iza kuće je jama", rekao je Darko Gavrić, pročelnik HGSS Stanice Split.

Prirodni su ovo putevi kojima voda prolazi do podzemnih spremnika

"Nalazite prvo bicikle djece iz tinejdžerske dobi, pa onda bicikle dok su bili mala djeca, pa onda guralice, hodalice i pelene, praktički možete pratiti odrastanje jedne obitelji", rekao je Novak.

Dodaje: "Zagađenjem špilja i jama trujemo vlastite izvore pitke vode. Taj problem onečišćenja je potpuno jednak od Istre do Dubrovnika, dakle u cijelom krškom području Hrvatske. Imate preko 950 različitih podzemnih lokacija koje se koriste kao divlji deponiji."

Spelolozi uz nužnu edukaciju, predlažu i rješenje.

"Da javna ustanova koja pokriva određeno područje jednostavno 'zablindira', zabetonira ili na neki drugi način zaštiti ili prilaz samom otvoru ili sam otvor", rekao je Rađa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene