Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smeće, financije, demografija…

Uoči Gradske skupštine u Zagrebu problema nikad više: "Ne smijemo dozvoliti da se gradske ulice pretvore u smetlište"

Aktualno Galerija Problemi Zagreba uoči skupštine - 4 Problemi Zagreba uoči skupštine - 4 Foto: DNEVNIK.hr Problemi Zagreba uoči skupštine - 8 Problemi Zagreba uoči skupštine - 8 Foto: DNEVNIK.hr Problemi Zagreba uoči skupštine - 7 Problemi Zagreba uoči skupštine - 7 Foto: DNEVNIK.hr Problemi Zagreba uoči skupštine - 5 Problemi Zagreba uoči skupštine - 5 Foto: DNEVNIK.hr +5 Problemi Zagreba uoči skupštine - 3 Galerija 1/10 >>
Previše smeća, premalo novca. Zagreb je i dalje u velikim problemima, rješenja se traže danas na sjednici skupštine. Žustra rasprava oko mjere roditelj-odgojitelj koja je za vladajuće postala financijski teret već je najavljena, ali i ona oko otpada.

Gomila se otpad, ali i kritike oporbe da vladajući nemaju vizije, ali i prozivke zbog rješenja koja su nudili u kampanji. "Svi ćemo se sjetiti kako je njihova bitka za Zagreb započela 2017. godine, u stilu vojnika s Iwo Jime zapiknuli su zastavu na brdo glomaznog otpada na Jakuševcu i najavili njegovu sanaciju, njegovo zatvaranje“, kazao je HDZ-ov Mislav Herman.

Pročitajte i ovo Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić"

I koalicijski partneri očekuju rješenje. "Znamo da ne smijemo dozvoliti da se gradske ulice pretvore u smetlište. Mi smo potpuno svjesni da Zagrebu treba jedan cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Očekujemo od gradonačelnika da ga prezentira“, poručio je SDP-ov Joško Klisović.

SDP je prezentirao i zašto je protiv toga da se nastavi mjera roditelj odgojitelj. Trebala je demografiju popeti na višu stepenicu, ali odvezla ju je, kažu, u krivi smjer. Manje djece se rodilo, a više mladih obitelji iselilo, prenosi novinarka Nove TV Matea Ćorić.

"Opterećenje za gradski budžet je kontinuirano raslo, u prvoj godini uvođenja trošak za gradski budžet je bio oko dvadeset milijuna kuna. U pet godina ta je mjera narasla na gotovo 450 milijuna godišnje“, istaknula je Davorka Moslavac Forjan iz SDP-a.

HDZ s druge strane ne želi ukidanje te mjere već njezino modificiranje. "Da bude do sedme godine, da se ženama osigura rad na pola radnog vremena“, smatra Herman koji je za originalni zakon koji bi dorađivao i digao ruku s vladajućima.

Nitko ni ne zna što je s financijama

Vremena je sve manje za nesređene gradske financije. Stvarno stanje još se ne zna. Rebalans je sredinom rujna. "Nemamo novaca, imamo novaca, moram povećati, ne moram povećati, financijska situacija, rebalans proračuna, prihodi, rashodi i financijski stručnjaci će vidjeti je li gradonačelnik govori istinu ili ne“, kritizirao je HDZ-ov Mario Župan.

Da situacija nije sjajna priznaje i Klisović. Kao i to da obnova ide presporo. "Građani imaju apsolutno pravo biti nezadovoljni i apsolutno pravo imaju pa čak i psovati ovu gradsku vlast koja imaju pravo na tu percepciju da ne radi dobro“, zaključio je predsjednik kluba SDP-ovaca u Zagrebu Ivan Račan.

A nije dobro dokle god i dalje pada žbuka sa zgrada pa tako dok muzej čuva umjetnine, traka mora čuvati prolaznike od muzeja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene