Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra posljednja statusna konferencija pred suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednja statusna konferencija pred početak haškog suđenja trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, zakazana za 7. svibnja, održat će se u utorak i na njoj bi se trebale razmotriti pripreme za suđenje.

Nešto više od 30 dana do početka suđenja neriješeno je niz pitanja - od sudbine troje branitelja u predmetu do odgovora tužiteljstva na dio prigovora obrane na optužnicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu? Slika nije dostupna Nastavlja se zajednička strategija Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici

Žalbeno vijeće tek treba donijeti odluku o sudbini Markačeva
odvjetnika Miroslava Šeparovića koji se žalio na odluku
prvostupanjskog vijeća o isključivanju iz predmeta zbog sukoba interesa. Žalba je upućena prije gotovo dva tjedna.

Problem nastao isključivanjem Šeparovića dodatno je zakompliciran time što general Mladen Markač još nije pronašao drugog odvjetnika do 30. ožujka - roka kojeg mu je dalo sudsko vijeće te je stoga u petak zatražio odgodu početka suđenja za šest mjeseci. Njega je odbilo više odvjetnika u Hrvatskoj zbog toga što ne bi imali dovoljno vremena ni za pripremu za Markačevo suđenje, a ni za dovršetak poslova koje imaju
u Hrvatskoj.

Do početka suđenja raspravno vijeće mora donijeti i odluku o potencijalnom sukobu interesa dvoje Čermakovih branitelja koji je otvorila obrana generala Gotovine. Čedo Prodanović i Jadranka Sloković mogli bi se po njima naći u sukobu interesa u slučaju da njihov drugi branjenik general Rahim Ademi bude pozvan kao svjedok na suđenje "Gotovina, Čermak i Markač". Prodanović i Sloković još su polovicom veljače ponudili angažiranje trećeg branitelja za potrebe protuispitivanja generala Ademija, jer je to rješenje svojedobno predložilo Žalbeno vijeće.

Tužiteljstvo bi se do konca tjedna trebalo izjasniti i oko prigovora Gotovinine obrane na nepreciznosti u opisivanju tzv. udruženog zločinačkog pothvata. Sudsko je vijeće, naime, zaključilo da je tužiteljstvo na "zadovoljavajući način opisalo jezgru" tog pothvata u koji je ubrojilo uz trojicu optuženih i bivšeg predsjednika Franju Tuđmana s najbližim suradnicima Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom, no imalo je rezerve prema načinu na koji je tužiteljstvo opisalo ostale sudionike pothvata kao "razne časnike, dužnosnike hrvatskih vlasti i političkih struktura na svim razinama..., razne prvake i članove HDZ-a, časnike i pripadnike HV-a, specijalne policije, civilne policije i drugih hrvatskih sigurnosnih i obavještajnih službi te druge osobe znane i neznane".

Ta kategorija uključuje preveliki broj neimenovanih osoba, zaključilo je vijeće i stoga naložilo tužiteljstvu da "proširi krug imenovanih osoba tako da uključi ključne vojne i političke osobe u mjeri u kojoj su im one poznate".

Branitelji trojice generala moraju do 5. travnja podnijeti svoje
preglede dokaznog materijala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene