Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niti HDZ, niti oproba ne odustaju

Srijeda je dan odluke: Jedan Zakon, dva tumačenja i neizvjesna sudbina Povjerenstva za Agrokor

Povjerenstvo za Agrokor (Foto: Pixell)
Povjerenstvo za Agrokor (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ante Babić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Ante Babić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Orsat Miljetić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Orsat Miljetić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Povjerenstvo za Agrokor (Foto: Pixell) Galerija 1/4 >>
Sudbina rada Povjerenstva za Agrokor visi o koncu, jedan je Zakon, a dva tumačenja. Čije će pobijediti, vidjet će se u srijedu iza 10 sati ujutro.

HDZ nije promijenio stav oko prekida rada Povjerenstva za Agrokor, čiji prestanak rada namjeravaju predložiti u srijedu ujutro.

Pročitajte i ovo Povjerenstvo za Agrokor (Foto: Pixell) Povjerenstvo za Agrokor Miljenić o svjedocima: "Nepoznati netko dao je nalog da se ljude zove telefonom da ne dolaze" Slika nije dostupna Prodaja tvrtke Grmoja objavio dokumente za koje tvrdi da dokazuju da je Todorić Rohatinskog ''držao u šaci''

O tome zašto Povjerenstvo za Agrokor treba prestati s radom i zašto HDZ na tome inzistira i dalje, reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao je sa saborskim zastupnikom Antom Babićem (HDZ).

Povjerenstvo za Agrokor (Foto: Pixell) Ante Babić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Babić je podsjetio na pravomoćnost pokrenute istrage i rekao da zbog te činjenice Povjerenstvo za Agrokor mora prestati s radom.

"Po sili Zakona o istražnim povjerenstvima, članku 4., stavku 2., ovo Povjerenstvo prestaje s radom", pojasnio je Babić.

Famozni članak 4.

Ovako glasi spomenuti članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima:

"Članak 4.

Istražno povjerenstvo se ne može osnovati za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok taj postupak teče.

Ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono će odmah prestati s radom.

Ne može se osnovati novo istražno povjerenstvo, prije isteka roka od šest mjeseci, nego što je ranije osnovano povjerenstvo za ista pitanja završilo s radom."

Da HDZ tumači spomenuti Zakon na svoj način smatra i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, koji ističe formulaciju "pokrenut sudbeni postupak" te dodaje da pravomoćna istraga nije isto što i pokrenuti sudbeni postupak.

Povjerenstvo za Agrokor (Foto: Pixell) Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Saboru ne treba mišljenje Cvitana"

Što se mogućih scenarija oko toga što će se u srijedu na Povjerenstvu za Agrokor dogoditi, Babić poručuje da će se HDZ s njihovim partnerima ponašati sukladno zakonu i već spomenutom članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima.

Na optužbe oporbe, ponajviše SDP-a, da je HDZ-ov jedini motiv za prekidanje rada Povjerenstva zapravo sprječavanje svjedočenja neugodnih svjedoka, poput Vladimira Šeksa ili nekih bivših dužnosnika stranke, Babić poručuje da je Povjerenstvo radilo kronološkim redom i da bi svi koji su pozvani, da su uvjeti drugačiji, došli na svoj red za svjedočenje pred Povjerenstvom.

Iako je sam glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan već ranije naglasio da rad Povjerenstva neće niti u kojem smislu omesti rad DORH-a, Babić poručuje kako Saboru ne trebaju njegova mišljenja.

"Hrvatski sabor dosad nikad nije davao odredbe na mišljenje DORH-u pa niti Dinku Cvitanu", rekao je.

Miljenić: Po toj logici, HDZ uopće nije smio raditi

SDP, s druge strane, Zakon o istražnim povjerenstvima tumači drugačije. O tome je s predsjednikom Povjerenstva za Agrokor, Orsatom Miljenićem (SDP) razgovarala u Dnevniku Nove TV reporterka Barbara Štrbac.

Povjerenstvo za Agrokor (Foto: Pixell) Orsat Miljetić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Miljenić je ponovio kako prema Zakonu, Povjerenstvo ne smije raditi tako da se kosi s istragom te da sad kad je istraga postala pravomoćna, Povjerenstvo zna čime se sve može baviti, a čime ne.

Na argument HDZ-a da se istraga uvijek može proširiti i da se ne zna na što bi se sve mogla proširiti, Miljenić gleda s velikom dozom kritike.

"I dosad se nije znalo što će obuhvatiti istraga. Po toj logici, HDZ uopće nije smio raditi, ni sudjelovati u bilo čemu... To što bi i kad bi bilo je potpuno irelevantno", ističe Miljenić.

"Vidjet ćete sutra"

Miljenić je pojasnio i svoje viđenje onoga što bi se sutra moglo dogoditi u Saboru s Povjerenstvom. "Meni je nezamislivo da se zastupnici dižu i odlaze. Dakle, očekujem da će sutra svi doći, da će svjedoci doći i da ćemo normalno nastaviti s radom", istaknuo je Miljenić.

O taktici SDP-a nije htio konkretno govoriti, već je samo napomenuo - "To ćete vidjeti sutra".

Poručio je da rad Povjerenstva može zaustaviti samo Hrvatski sabor. "Nedopustivo je i nezamislivo da bilo koje radno tijelo samo odlučuje hoće li raditi ili ne. Pa što? Mi ćemo se naći pa ćemo malo raditi pa malo ne raditi? To ne dolazi u obzir!", kaže Miljenić.

Na kraju je razvidno da za isti Zakon postoje dva tumačenja, a čije će pobijediti, vidjet će se u srijedu iza 10 sati ujutro.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene