Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kruno Peronja iz splitskog HDZ-a osudio je Petroslava Sapunara za neopštivanje Pravilnika i također traži provjeru je li gradonačelnik Kerum kupio ijednog vijećnika.


Vodstvo splitsko-dalmatinskog HDZ je osudilo odluku predsjednika županijske Skupštine Petroslava Sapunara kojom je odgodio za danas zakazanu sjednicu županijske Skupštine odbijajući na dnevni red uvrstiti točku o zahtjevu koalicije HDZ-a, HSS-a i HSLS-a za njegovim razrješenjem sa dužnosti predsjednika.

Vezani članci Slika nije dostupna Fani u pripijenoj haljini istaknula trudnički trbuščić! Slika nije dostupna Splićanin koji je napao Keruma dobio otkaz

>> Kerum: Reci gazdi da se napuši kur****!

>> Kerum: Uvijek mogu jeftino kupiti političare!

'Sapunar je jučer odgodio zakazanu sjednicu nepuna 24 sata prije njenog održavanja što se nikada nije dogodilo u povijesti Splitsko-dalmatinske županije. Time je Sapunar potvrdio da ne poštuje Statut i Poslovnik', izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik županijskog HDZ-a Kruno Peronja.

Postupak za razriješenje Sapunara

Podsjetio je kako je 19 vijećnika koalicije HDZ-HSS- HSLS-a, od ukupno 51 vijećnika koliko ih ima u Županijskoj skupštini, pokrenulo postupak za Sapunarovo razrješenje. 'On je nakon toga trebao odmah sazvati međustranački kolegij što nije učinio, a trebao je sazvati i sjednicu Skupštine i kao prvu točku dnevnog reda uvrstiti zahtjev za njegovo razrješenje što do sada također nije učinio', ustvrdio je Peronja.

Dodao je kako se sjednica županijske Skupštine, nakon ovakvih zahtjeva treba sazvati najkasnije 30 dana od dana pokretanja postupka, što znači da je krajnji rok za sjednicu 10. listopada ove godine.

Kazao je da HDZ obavlja razgovore sa svim strankama koje imaju vijećnike u županijskoj Skupštini a da je jučer na sastanku bio i predstavnik kluba vijećnika Hrvatske građanske stranke (HGS) čiji je član i Sapunar.

Peronja je rekao da će se takovi međustranački razgovori nastaviti, te tvrdi da već sada ima više od 26 vijećnika koji bi podržali zahtjev za Sapunarovu smjenu što je i dovoljno da se takova odluka izglasa.

Od kada je razvrgnuta koalicija između HGS-a i HDZ-a, kazao je Peronja, HGS više nama većinu u skupštini pa Sapunar ne može biti predsjednik.

Peronja vjeruje da će umjesto Sapunara (HGS), za novog predsjednika županijske Skupštine biti izabran vijećnik HDZ-a jer je, po njegovom tumačenju, uobičajeno u demokratskom svijetu da stranke koje imaju najviše vijećnika biraju i predsjednika Skupštine, a koalicija HDZ, HSS i HSLS je sa 19 vijećnika najmnogobrojnija u splitsko-dalmatinskoj Skupštini.

Kerumova kupovina političara

Po njegovim riječima, bit će razriješena i dosadašnja dva dopredsjednika županijske Skupštine od kojih je jedan iz HDZ-a, a jedan iz SDP-a jer ne može i predsjednik i dopredsjednik Skupštine biti iz iste stranke što bi se dogodilo ukoliko bi za predsjednika bio izabran HDZ-ov kandidat.

Dva nova dopredsjednika trebaju biti iz HGS-a i SDP-a jer su te stranke po broju vijećnika najjače nakon HDZ-a, smatra Peronja.

Predsjednik splitskog Gradskog odbora HDZ-a Dujomir Marasović je kazao da će se na sutrašnjem nastavku sjednice Gradskog vijeća prekinute prije tjedan dana, vidjeti je li gradonačelnik Željko Kerum kupio nekog od vijećnika da podrži njegovu Hrvatsku građansku stranku.

Kerum je nakon prošlotjednog prekida sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je po prvi put njegov HGS ostao bez kvoruma jer su sjednicu napustili i neovisni te vijećnik HSP-a koji su ga ranije podupirali, izjavio kako su 'političari roba na tržištu koja se jeftino može kupit' , te da on uvijek u Gradskom vijeću može 'složiti većinu' ako mu je u interesu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju