Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV

Nasilnik iz Gospića ranije prijetio supruzi da će je ubiti, a oni ga pustili na slobodu. Tko je pogriješio i može li za to odgovarati?

O izjavi da se ne može svim nasilnicima odrediti pritvor o mjerama opreza i državnog neopreza, sa sutkinjom Lanom Petö Kujundžić razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Osumnjičenik za dva pokušaja ubojstva u Gospiću saslušan je u srijedu na Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu, a potom mu je sudac istrage odredio istražni zatvor. Osumnjičenik je teško nožem ozlijedio 27-godišnju suprugu i njenog 21-godišnjeg prijatelja u gospićkom naselju Jasikovac u ponedjeljak oko 17.15 sati.

U Općoj bolnici u Gospiću stanje žene bitno se popravilo i stabiliziralo, dok je muškarac u Zadru i dalje pod mjerama intenzivnog liječenja, ali mu je stanje stabilno.

Karlovačka županijska državna odvjetnica Vera Magdić Bižanović ranije je kazala da će uskoro imati zaključke nadzora gospićkog općinskog tužiteljstva u vezi 36-godišnjaka koji je prije pokušaja ubojstva supruge i njena prijatelja pušten na slobodu, uz mjeru zabrane približavanja, nakon što je prošloga tjedna uhićen zbog prijetnji ubojstvom supruzi.

Sutkinja Lana Petö Kujundžić iz Udruge obiteljskih sudaca u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Josipom Krajinović govorila je o neujednačenoj sudskoj praksi državnih odvjetnika koji nekoga pritvore, a nekoga ostave na slobodi

Sutkinja smatra da je pravo pitanje hoćemo li moći, odnosno znamo li procijeniti određeni rizik hoće li netko počiniti kazneno djelo.

Smatra da je takvo što u rukama od policije preko probacije do državnog odvjetnika koji će sastaviti takav prijedlog. "Sudac istrage dobit će ono što mu se predoči sa svim dokazima i prijedlozima koje će mu predložiti državni odvjetnik“, kaže sutkinja.

Reporterku Dnevnika Nove TV Josipu Krajinović zanimalo je može li se govoriti da je netko iz institucija pogriješio kad se dogode slučaju u kojima nasilnik prijeti supruzi, i onda to recidivistički ponavlja čak i kad mu se izreknu mjere opreza i zabrane prilaska. S tom se tezom sutkinja načelno slaže ističući da je vrlo vjerojatno da će se u takvim slučajevima staviti prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Treba li kažnjavati suce i državne odvjetnike?

Na pitanje treba li suce i državne odvjetnike strože kažnjavati kada dođe do ovakvih propusta Petö Kujundžić povlači paralelu s Rumunjskom u kojoj svaka bitna povredba odredbi kaznenog postupka određenog suca eliminira sa sudačkog mjesta. "Mislim da su takve mjere nedopustive u nekom europskom okruženju“, kazala je dodavši da bi se trebalo itekako voditi računa te odgajati i učiti kako postupati u pojedinim konkretnim slučajevima. Tad bi se, kaže, mnogo rjeđe događale situacije poput ove.

Smatra da bi mjeru zabrane prilaska na 50 metara trebalo podići na 200 ili 300 metara ili prepustiti to elementu lokalne procjene. "Znamo gdje je žrtva i počinitelj stanuju. Znamo i koliko su blokova ili ulica udaljeni pa prema tome možemo donijeti mjere“, predlaže.

Dodaje da je izjava "kud bismo stigli kad bismo pritvarali sve nasilnike“ pomalo nespretna te da je trebala ići: "Ni jedno kazneno djelo i osumnjičena osoba nije predodređena da se prema njemu treba odrediti istražni zatvor“.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u istražnom zatvoru VIDEO Osumnjičenik skrivao lice pred kamerama: U pritvoru zbog brutalnog napada na ženu i mladića

Pročitajte i ovo Neva Tölle - 3 SRAMOTNO I NEPRIHVATLJIVO Skandalozna izjava općinske državne odvjetnice u Gospiću: Autonomna ženska kuća pozvala premijera da sazove hitnu sjednicu Vlade

Sutkinja je pojasnila što je to istražni zatvor te na temelju čega se određuje. "Jedan od razloga je postojanje opasnosti da će osoba počiniti kazneno djelo i to teže kazneno djelo ili kazneno djelo s kojim prijeti. Tu moraju postojati razlozi i moraju postojati dokazi“, smatra.

"Upravo zato imamo stručnu službu probaciju od koje državno odvjetništvo, kao i policija, treba tražiti određena izvješća o tom osumnjičeniku kako bismo bili sigurni koliko rizika postoji da bismo znali da će ta osoba počinite kazneno djelo“, zaključuje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene