Svaki peti stanovnik zemlje je u sustavu e-Građani i taj broj svakodnevno raste. No, roditelji maloljetne djece koji su u sustavu e-Građani za dokumente svoje djece ipak moraju na šaltere državne uprave. Provjerili smo zašto, ali i kada će proraditi elektronički upis u vrtiće i škole.

Galerija


Dijete možete upisati preko sustava e-Građani, no zatreba li vam sjetetova domovnica, po nju ćete morati na šalter.

Vezani članci Održan zagrebački samit - 4 Što je Zagrebačka deklaracija i zašto je važna? Evo što stoji u dokumentu koji je EU prihvatio na virtualnom samitu Održan zagrebački samit - 2 Zemlje EU-a usvojile Zagrebačku deklaraciju, Plenković poručio: ''Zapadni Balkan nije zaboravljen, uz vas smo''

"Ne možemo dozvoliti da vi imate mogućnost korištenja te funkcionalnosti, a netko drugi nema. Potrebno je uspostaviti i riješiti pitanje podataka", kaže pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić.

Riječ je o podacima koji nisu digitalno čitljivi i njima se mijenja status skrbnika, a takvih je osjetljivih zapisa oko 10 tisuća.

"Djelatnici ih trebaju analizirati i vidjeti kako definirati zadnji status skrbništva jer se može dogoditi da je skrbništvo jednom roditelju oduzeto, dodijeljeno nekom drugom i tu moramo biti vrlo oprezni", kaže Bulić.

Na tome se već radi. Kada to jednog dana u sustavu i proradi, trebalo bi dovesti do nove usluge, a to je e-Vrtić. Upis djece u vrtić bez ijednog papira.

Za sustav e-Upisa koji vrijedi 40 milijuna kuna novac je dala i Europska unija. Tako bi e-Vrtić trebao početi raditi već iduće godine. Za neke stvari već sada ne treba na šalter. Broj e-Građana stalno se povećava, kao i broj usluga.

Što kaže posljednje izvješće EK o Hrvatskoj: "Pravosuđe vam je sporo, a korupcija se ne rješava"

Sustav e-Građani trenutačno koristi više od 700.000 Hrvata, on nudi preko 50 raznih usluga, a uskoro bi trebao i drukčije izgledati te biti pregledniji.

"Ja sam se relativno dobro snašao u tome kada se logiram preko ePASS-a, dosad nije bilo nikakvih problem", kaže jedan građanin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr