Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vapaji poduzetnika

Što kaže posljednje izvješće EK o Hrvatskoj: "Pravosuđe vam je sporo, a korupcija se ne rješava"

Preporuke reformi iz Europske unije (Foto: Dnevnik.hr)
Preporuke reformi iz Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Preporuke reformi iz Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrvatsko pravosuđe je sporo, birokratizirano, a korupcija se ne rješava. Tako bi se moglo sažeti posljednje izvješće Europske komisije o Hrvatskoj. Problem je što se te kritike ponavljaju već godinama, baš kao i vapaji poduzetnika da se nešto promijeni. Zato je jedno uvijek isto - reakcija politike.

Briselsko zvono vladu zove da ubrza obrazovnu reformu i njezino usklađivanje s potrebama gospodarstva. Već godinama ponavljaju se i preporuke da treba provesti reformu općina, gradova i županija i zajedno s njima reformu javne uprave. I dalje se traži i jača borba protiv korupcije, osobito na lokalnoj razini, brži sudski postupci, bolje upravljanje državnim tvrtkama.

Pročitajte i ovo Đuro Horvat - 1 Afera sortirnica Istražni zatvor za četvorku, Horvat pušten da se brani sa slobode, vjeruje da ga je prijavio netko od uključenih u priču Slika nije dostupna Direktor Đuro Horvat Tvrtka iz Međimurja najavila da će kažnjavati zaposlenike koji završe u samoizolaciji – smanjit će im plaće za 10 posto

"Dobar dio ovoga što piše u samom izvješću i preporukama je ono što bi mi trebali sami sebi, ja bi rekao najveći dio trebali i govorimo si koje su to stvari koje su to stvari koje trebamo provesti i ubrzati", poručuje ministar financija Zdravko Marić.

Još uvijek stoje i preporuke kako treba srediti sustav plaća u javnoj upravi te uvesti red u sustav socijalnih naknada. Dok komisija ističe što vlada nije učinila, premijer je na konvenciji izvoznika naglašavao što vlada jest učinila.

"Izlazak iz procedure prekomjernog deficita, izlazak iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, vraćanje hrvatske na investicijski rejting", kaže premijer.

Najbolji hrvatski veliki izvoznik za prošlu godinu pozdravlja vladine napore, ali želi isto što i Europska Komisija.

"Da će ubuduće još odlučnije provoditi reforme koje će kao rezultat imati smanjenje poreznog opterećenja i troškovno opterećenje naših proizvođača i izvoznika", poručuje Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastika.

Tragom preporuka iz Brisela savjetuju i iskusni međimurski izvoznički asevi Alojz Šestan i Đuro Horvat.

"Problem je što imamo i velika opterećenja, porezna opterećenja iz kojih proizlazi da ne možete platiti pošteno radnika", kaže Đuro Horvat, direktor Tehnixa.

"Država nam je jednostavno skupa", kratko je rekao Alojz Šestan, vlasnik tvrtke "Šestan-Busch".

Prvi put komisija vladi preporučuje da treba ulagati u inovacije, istraživanje, bolju željeznicu i zelenu energiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Vladimira Palfi za Dnevnik Nove TV: "Osjećam se tužno i razočarano. Danas mi je najgori dan u životu. Mislim da je predsjedniku stranke još gore." Vladimira Palfi (Foto: Dnevnik.hr) Vladimira Palfi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vladimira Palfi i Martina Bolšec Oblak (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Vladimira Palfi za Dnevnik Nove TV: "Osjećam se tužno i razočarano. Danas mi je najgori dan u životu. Mislim da je predsjedniku stranke još gore." 1/2 >>  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene