Već se sada neki dokumenti, poput rodnog lista ili domovnice, mogu printati kod kuće, putem sustava e-građani. Može se i izvaditi vozačka dozvola, ali kad je treba platiti, tada ipak treba na šalter i po biljege. Nova usluga, e-pristojba, trebala bi riješiti plaćanje od kuće.

Galerija


Otvoriti obrt u Hrvatskoj se može i iz naslonjača uz nekoliko klikova mišem. Ipak, problem nastaje kad treba platiti pristojbe.

Vezani članci Zgrada Zagrebačkog holdinga Raspisali natječaj za tri člana Uprave Zagrebačkog holdinga: "Doista želimo najbolje ljude na ovim mjestima" Ministar uprave Lovro Kušćević (Foto: Dnevnik.hr) Reforma državne uprave će zaživjeti krajem 2019.: "Broj regionalnih službenika će biti smanjen za 30 posto"

Uskoro će se moći plaćati putem sustava e-građani, jednako kao i kupovati državne biljege za razne usluge. „Granica je nebo. Svi oni procesi koji se događaju u javnoj upravi, nastojat ćemo u njih implementirati e-pristojbe. To je sada dobro riješeno, npr. kod registracije vozila, platite jedno, a onda se sve to diferencira na druga mjesta“, objasnio je ministar uprave Lovro Kuščević.

I tako će se ubrzati i olakšati poslovanje i poduzetnicima i građanima. Sljedeći je projekt platne liste državnih službenika, kaže Kuščević, slati u osobni pretinac u e-građani. „To je u fazi pripreme. Razgovaramo s drugim ministarstvima kako bismo bar u ministarstvima uveli takav način primanja obračuna plaća“, govori ministar.

To bi automatski dovelo i nove korisnike elektroničkih usluga. Do sada ih ima 608.000. Za postati e-građaninom, treba otići u FINA-u i uz jedan ispunjen papir za nekoliko minuta dostupne su 52 usluge koje sustav nudi.

HDZ-ova je Vlada nastavila projekt SDP-ove. A tadašnji ministar, danas ima dvije zamjerke. „Možda je moglo biti malo više user-friendly. I mislim da bi možda bilo dobro da se malo reklamira, ako ministarstvo za to ima predviđena sredstva“, smatra bivši ministar uprave Arsen Bauk.

Za e-pristojbu ima 6 i pol milijuna eura, a ova bi usluga trebala smanjiti redove pred šalterima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr