Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba relaksirati propise'

Susreli se već tri puta ove godine, doznajte zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički odnosi između Hrvatske i Slovačke su izvanredni, ustvrdili su Josipović i Gašparovič.

Uz izvanredne političke odnose između Hrvatske i Slovačke sada je najvažnije raditi na daljnjem razvoju gospodarskih odnosa između dviju zemalja, složili su se u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov gost, slovački predsjednik Ivan Gašparovič.

‘Želimo povećati trgovinsku razmjenu i razvijamo dugoročne strateške projekte, posebice na području energetike i prometne infrastrukture’ kazao je Josipović, nakon razgovora s Gašparovičem, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Slovački predsjednik je istaknuo da je važno dinamiku političkog dijaloga prenijeti na dinamiku gospodarske suradnje.

Pročitajte i ovo Medvjed hara slovačkim gradom na sjeveru Slovačke VIDEO Medvjed hara gradom, proglašeno izvanredno stanje: U napadu ozlijeđeno petero ljudi Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed

>> 'Zar bi hrvatska vlada zbog 20 papira riskirala ulazak u EU?'

‘Robna razmjena između Slovačke i Hrvatske se od 2000. do 2011. godine utrostručila. Prošle godine je iznosila 290 milijuna eura, ali to nije baš najbolji rezultat ako usporedimo ostale zemlje srednje Europe’ kazao je Gašparovič.

Podsjetio je da je Slovačka nakon raspada Čehoslovačke bila u velikim gospodarskim problemima, ali da je promjenom zakona posebno porezne politike uspjela privući strane investicije te da je sada Slovačka vodeća zemlja u proizvodnji automobila po broju stanovnika.

Hrvatski predsjednik je kazao da Hrvatska ne samo što mora ‘relaksirati propise’ i uvesti sve ostale reforme poput porezne već mora promjeniti odnos prema stranim investitorima, posebice istaknuvši da moramo ukloniti ‘zapreke u glavama’ kako bi mogli širom otvoriti vrata stranim investicijama.

Dvojica predsjednika izrazila su uvjerenja da će ulazak Hrvatske sljedeće godine u Europsku uniju biti dodatni poticaj za gospodarsku suradnju. Predsjednik Josipović je također podsjetio da je Slovačka od samog osamostaljenja Hrvatske iskazivala prijateljstvo ne samo podupirući naš put u EU već je i kao prva država ratificirala hrvatski pristupni ugovor, učinivši to i prije hrvatskog Sabora.

Gašparovič je izrazio zadovoljstvo što je bio prvi predsjednik članice EU-a koji je imao priliku ratificirati taj za Hrvatsku važan dokument, te podsjetio je da dva naroda djele sličnu kulturu, povijest i jezik i da je to odličan temelj za izvanredne političke i druge odnose između dviju zemalja.

Predsjednici Josipović i Gašparovič vrlo su česti sugovornici a samo ove godine sreli su se tri puta. Gašparovič je u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravio u listopadu 2008. godine, a predsjednik Josipović u uzvratnom službenom posjetu Slovačkoj Republici u svibnju 2010. godine. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene