Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak u EU bez uvjeta

'Zar bi hrvatska vlada zbog 20 papira riskirala ulazak u EU?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovački predsjednik je rekao da ne bi trebalo postavljati nove uvjete za buduće članice Unije, dok se Josipović zapitao da li bi hrvatska vlada riskirala budućnost u EU zbog topničkih dnevnika.

Slovačka daje maksimalnu potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju u što kraćem roku i drži da ne bi trebalo postavljati nove uvjete budućim članicama koje su ispunile kriterije, rekao je slovački predsjednik Ivan Gašparovič nakon razgovora s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem. 'Naše je i moje stajalište da svim zemljama koje žele ući u EU, kada ispune kriterije, ne bi trebalo postavljati nove uvjete', rekao je Gašparovič na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s Josipovićem, koji je u srijedu stigao u službeni posjet Slovačkoj. 'Došao sam kod prijatelja', rekao je hrvatski predsjednik, ističući da je Slovačka dokazani dugogodišnji prijatelj Republike Hrvatske. 'Nadam se da ćemo 2012. biti u Europskoj uniji zajedno sa Slovačkom, koja je primjer zemlje uspješne članice Unije', dodao je.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Slovačkoj zbog vladine politike prema Rusiji Jačanje veza s Rusijom Slovaci izašli na ulice, bijesni na premijera: "Akcije Vlade prelaze sve granice!" Ilustracija podaci DSZ-a Nema usporavanja rasta cijena: Imamo najvišu stopu inflacije u cijeloj eurozoni

Gašparovič je zahvalio hrvatskom kolegi što je došao u službeni posjet Slovačkoj ubrzo nakon inauguracije. Rekao je da su razgovarali o gospodarskoj suradnji i energetici te su zaključili da je u zadnje dvije godine recesije razmjena između dviju zemalja smanjena. Slovačka ulaže mnogo u turizam u Hrvatskoj, rekao je Gašparovič i dodao da je lani 300.000 slovačkih turista posjetilo Hrvatsku. S druge strane, pozvao je na jaču promidžbu Slovačke kako bi i Hrvati dolazili u posjet toj zemlji.

O gospodarskoj suradnji dvojica predsjednika razgovarat će i u četvrtak, završnoga dana posjeta predsjednika Josipovića Slovačkoj, na Hrvatsko-slovačkome gospodarskom forumu. Osim bilateralnih pitanja, dvojica predsjednika razgovarali su i o stanju u regiji, napose u jugoistočnoj Europi. Hrvatska se neće umoriti u traženju mirnih rješenja za sve sporove u regiji, rekao je Josipović i dodao kako mu je drago da Slovačka podupire integraciju cijele regije.

Slovačka više dobiva nego daje EU

Na pitanje novinara Hine kakav bi bio savjet Hrvatskoj, koja je na pragu ulaska u Europsku uniju, s obzirom na to da je Slovačka kao članica eurozone od 1. siječnja 2009. i sama pogođena krizom, Gašarovič je odgovorio kako Slovačka još više dobiva nego što daje Europskoj uniji. 'Slovačka još nije ništa plaćala i ulaskom u Europsku uniju nije izgubila ništa od svojeg suvereniteta', rekao je Gašparovič, dodajući da je dobila vrlo mnogo te kako je njihova dužnost 'solidarizirati se, i to je smisao Europske unije'. No, istaknuo je, 'njihov pristup ubuduće ne može se temeljiti na tome da financiraju neradnike'.

Na pitanje Slovačke televizije o topničkim dnevnicima, koji usporavaju pregovore s Europskom unijom, Josipović je odgovorio da je od godine 2000. suradnja svih hrvatskih vlada s Haaškim sudom 'potpuna, otvorena, bezuvjetna'. Rekao je da će kao predsjednik učiniti sve kako bi međunarodnu zajednicu, pa i glavnog tužitelja Sergea Brammertza, uvjerio da Hrvatska čini sve, a ako nekih dokumenata nema, to ne znači da je posrijedi 'nedostatak volje'. Odgovor je završio pitanjem: 'Zar itko misli da bi ijedna hrvatska vlada (...) koja je izručila svoje generale riskirala svoju europsku budućnost zbog 20 komada papira?' Josipović se u nastavku posjeta sastao s premijerom Robertom Ficom, a nakon toga odlazi u posjet Devinskoj Novoj Vesi, gdje živi hrvatska manjina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene