Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašivanje promatrača u Vukovaru

GONG-u prijavljeno da se mobitelom slikaju listići

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalne izbore promatra ukupno 700 promatrača GONG-a, od čega njih 92 u 46 mobilnih timova. Do 10.00 sati, 46 mobilnih ekipa posjetilo je 167 biračkih mjesta.

U Šibeniku (BM 3) je promatračima GONG-a zabranjen pristup biračkom mjestu i poslani su u GIP po akreditaciju, iako pravila određuju da se akreditacije promatračima izdaju na biračkom mjestu.

Pročitajte i ovo Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Slika nije dostupna Promatrači neće biti na svim izbornim mjestima GONG poziva građane da im prijave nepravilnosti na izborni dan

>> Do 11 sati glasovalo 13,77 posto birača

>> VIDEO: Za koga glasuju političari i kandidati?

GONG je zabillježio da je U Vukovaru (BM 7) nepoznata osoba prijetila promatračima i zastrašivala ih. U Karlovcu (BM 31, Gimnazija Rakovac) je nastala gužva jer su postavljena samo 2 paravana (tamo glasuje preko 1000 birača). Na biračkom mjestu u Sisku (BM 1) birači zaokružuju grafitnim, a ne kemijskim olovkama. Promatrači su dojavili i da na određenim biračkim mjestima predstavnici stranaka tj. nezavisnih lista objašnjavaju biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao (Kistanje, Komin BM 8).

Stranački aktivisti bilježili tko je glasovao

GONG je do 10.30 sati primio preko 50 upita i dojava građana. Građani su se uglavnom žalili na kršenja izborne šutnje te na činjenicu da listići na biračkom mjestu nisu bili promiješani niti okrenuti prema dolje. Također, bilo je i prijava o tome da stranački aktivisti kod biračkog mjesta bilježe tko je glasovao (Trogir, Vinkovci, Seget). A prijavljeno je i da su birači mobitelom uslikavali glasačke listiće iza paravana (Zaprešić). U općini Kravarsko, prema dojavama građana, biračima su dane grafitne olovke za glasovanje.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene