Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginuli vatrogasci

Suđenje Slavici: 'Bili su pougljeni, vidite čovjeka koji bi trebao biti mrtav, a živ je'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je 2007. godine živote izgubilo 12 vatrogasca.

Suđenje je počelo u 9,30, a svjedočile su medicinska sestra Ana Kaić i doktorica Tatjana Ferber Garofulić te vozač vozila hitne pomoći Zdravko Bačić i mrtvozornica dr. Vesna Sunjić. Ana Kaić koja je tog dana bila dežurna medicinska sestra u Biogradu ispričala je kako su oko 19 sati dobili poziv da idu u marinu Sukošan dočekati brod s ozlijeđenim vatrogascima.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Slika nije dostupna Svjedočenje vještaka Novi detalji kornatske tragedije: Vatrogasci za bijeg imali 7 do 10 sekundi, moguće da su gorjeli dva puta

Ona i doktorica pružili su pomoć vatrogascu Anti Crvelinu. Na putu do bolnice Zadar tješili su ga da će biti dobro. Na brodu je, kaže, bio strašan prizor. Ekipe su pokupile svaka svog vatrogasca. Ispričala je da je jedan jači vatrogasac na brodu stajao, a ne ležao.

>> Sudsko vijeće odlučilo: Stipe Mesić će svjedočiti o tragediji na Kornatu

Dr. Tatjana Ferber Garofulić ispričala je da su u marini Sukošan brod s ozlijeđenima dočekale četiri medicinske ekipe s vozilima. Na sudu je još kazala kako je na brodu vidjela dvojicu vatrogasaca koji su ležali na krpi, pokriveni dekama, bez znakova pružene pomoći. Antu Crvelina prenijeli su u kola. Tražila je komadić kože gdje bi mu mogla pronaći venu. Našla je samo list noge. 'Bili su neprepoznatljivo spaljeni, zadnjeg stupnja opeklina. Bili su pougljeni, vidite čovjeka koji bi trebao biti mrtav, a živ je', rekla je dr. Garofulić.

Svjedočio je i Zdravko Bačić, vozač hitne pomoći koji je bio u timu s doktoricom Garofulić i medicinskom sestrom Kaić. Kazao je da je pomogao staviti Crvelina i još jednog vatrogasca u drugo vozilo. Ispričao je kako je prema bolnici je krenula kolona od četiri vozila i svako je vozilo po jednog vatrogasca.

Na klupu za svjedoke sjela je i dr. Vesna Sunjić. Ona je ispričala da je vozilo policije iz Vodica došlo po nju kao mrtvozornicu. Na putu, kaže, nije uspjela saznati o kakvoj je tragediji riječ. Na Kornate je došla oko ponoći i tamo se nije pričalo o ozlijeđenima nego u uzrocima. Dr. Stunjić je rekla da je cijelo vrijeme bila na molu te da nije mogla dalje. Istražni sudac, kaže, cijelo je vrijeme bio na brodu jer policija nije dopuštala izlazak na teren zbog loših terenskih uvjeta i mraka. Tek je sljedeći dan saznala prave razmjere tragedije. 'Nisam obavila mrtvozornički posao. Tijela nisam vidjela', rekla je dr. Sunjić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene