Na suđenju Draženu Slavici za kornatsku tragediju u srijedu je svjedočio geolog Goran Kniewald.

Galerija


Geolog Goran Kniewald u srijedu je na Županijskom sudu u Zadru na suđenju Draženu Slavici potvrdio kako je moguće da su vatrogasci stradali u tragediji na Kornatima u kolovozu 2007. godine gorjeli dva puta, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Slika nije dostupna Frane Lučić: Tješi me jedino da će lažljivci patiti u paklu više nego ja na Kornatima... Slika nije dostupna ''Ivica Crvelin me pitao: 'Šefe, zar sin i ja trebamo skupa stradati u helikopteru?''

Naime, otac stradalog vatrogasca Igor Marinović geologa je pitao je li to moguće, s obzirom na to da se ne zna što se dogodilo nakon posljednjeg "SOS" poziva vatrogasaca upućenog u 15:20, na što je Kniewald rekao da se teorija da su vatrogasci gorjeli dva puta ne može isključiti. Objasnio je kako postoji mogućnost da je čelo južnog kraka požara "progradilo" većom brzinom od stražnjeg dijela.

Vatrogasci, koje je sustigla nezapamćena toplina koja se prema njima kretala brzinom od 40 metara u sekundi, za bijeg su imali sedam do deset sekundi. Kada se erupcija topline počela kretati prema njima, vatrogasci su, prema riječima jedanaest vještaka i znanstvenika iz dva istraživačka tima koji su u srijedu odgovarali na pitanja suca Borisa Radmana, bili udaljeni oko 280 metara.

Nije moguće do kraja razjasniti jesu li prije stravičnog trenutka mogli vidjeti što im je za petama.

"Vatrogasci su se, dok su bili u klancu, mogli okrenuti i vidjeti položaj plamena južnog kraka požara s eruptivnim efektom, a je li bilo dima, ne znamo", rekao je Kniewald koji je objasnio i da je vatrogascima život postao konkretno ugrožen tek kada su skrenuli u klanac kroz koji su išl i po krušku s vodom. Zapovjednik požarišta na terenu Dino Klarić odlučio je da će tamo skrenuti kako bi bi izbjegli sjeverni krak požara, ali nisu znali da postoji i južni krak koji se, kada su oni stupili u klanac, stopio sa sjevernim.

Prema vještacima, vatrogasci su iz helikoptera mogli vidjeti klanac, a kruška s vodom nije spuštena na adekvatno mjesto. Također, da je požar ugašen u roku od 30 minuta, ne bi se proširio Kornatom, a kada se već razvio, trebale su ga gasiti zračne snage.