Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje riječkom liječniku internistu Luki Zaputoviću, optuženu za primanje mita, počelo je danas na Županijskom sudu u Rijeci, ali je glavna rasprava odmah odgođena jer nije došla glavna svjedokinja.


Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) optužio je Zaputovića da je kao zamjenik predstojnika Klinike za internu medicinu Kliničkoga bolničkog centra u Rijeci od supruge jednog pacijenta u studenome 2005. primio 150 eura za njegov prijam na odjel.

Vezani članci Provjereno: Zdravko Mamić optužuje suce - 2 Pogledajte što je Zdravko Mamić ekipi Provjerenog još prije dvije godine govorio o druženju s osječkim sucima Hitna pomoć Šok u Dalmaciji: Pacijenta koji je obilno krvario liječnik ostavio s tehničarima, a nakon njegove smrti lažirao podatke

Taj pacijent je u međuvremenu umro, a njegova supruga, koja je po optužnici dala mito Zaputoviću, teško je bolesna i ne može doći dati iskaz na riječki sud pa će je predsjednica Sudskog vijeća, u tom predmetu sutkinja Đurđa Jovanić, u nazočnosti predstavnika optužbe i obrane saslušati u njezinu domu u Crikvenici. Nastavak glavne rasprave sazvan je za 6. studenoga. 

>> Obustavljen postupak protiv kardiologa optuženog za primanje mita

Na početku današnje rasprave pročitana je optužnica, a Zaputović je rekao da se ne osjeća krivim.

Kazneni postupak protiv Luke Zaputovića pokrenut je u veljači 2007., za vrijeme istrage o primanju mita riječkog kardiokirurga Ognjena Šimića. Odlukom Izvanraspravnog vijeća Županijskoga suda u Rijeci u studenom te godine nepravomoćno je obustavljen kazneni postupak protiv Zaputovića na temelju prigovora Zaputovića i njegovih branitelja. Oni su tvrdili da je optužnica neosnovana, no Vrhovni je sud ukinuo tu odluku na temelju žalbe USKOK-a te naložio da se pokrene glavna rasprava.