Odvjetnici Sanja Hajnal i Srđan Kalebota uspjeli su odgoditi ovrhe nekretnina na osječkom i šibenskom sudu. To su prve takve odgode ovrha za kredite u švicarskim francima.

Galerija


Općinski sudovi u Osijeku i Šibeniku donijeli su rješenja po kojima se moraju odgoditi ovrhe nekretnina sve dok se ne završe sudski postupci koje ovršenici vode protiv banaka zbog ništetnosti CHF ugovora, odnosno ugovornih odredaba.

Vezani članci Milorad Dodik Dodiku prijeti zatvor? Tužitelji BiH zatražili otvaranje istrage, čeka se odluka glavne tužiteljice Zoran Mamić i Zdravko Mamić Zoranu Mamiću odbijen zahtjev za izvršavanjem kazne u BiH: ''Ministarstvo u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi osuđenika''

Odvjetnica Sanja Hajnal uspjela je odgoditi ovrhu nekretnine na osječkom sudu, a odvjetnik Srđan Kalebota uspio je odgoditi ovrhu nekretnine na šibenskom sudu, priopćili su iz Udruge Franak.

"To su prve nama poznate odgode ovrha za CHF kredite, jer prijašnje medijske objave o odgodama ovrha odnosile su se na kredite s međunarodnim obilježjem, a ne na domaće kredite hrvatskih banaka.

Osječki sud je utvrdio da nekretnina ne smije biti ovršena na temelju članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona, jer bi se ovrhom nekretnine dogodila nenadoknadiva šteta za ovršenika koji istodobno vodi sudski postupak protiv banke zbog utvrđenja ništetnosti ugovora i ostvarenja obeštećenja iz CHF kredita.

Šibenski sud utvrdio je da se ovrha nekretnine mora odgoditi također zbog toga što može nastati nenadoknadiva šteta po ovršenika koji vodi sudski postupak za obeštećenje po ništetnom CHF ugovoru, ali su temelji šibenskoga rješenja i u presudama Suda EU po kojima se mora utvrditi najprije ništetnost ugovora na temelju kojega se vodi ovršni postupak, a to su presude C-415/11, Aziz, C-169/14, Garcia te C-154/15, Naranjo. Dodatno se napominje kako je u ovom predmetu ovrha odgođena u odnosu na agenciju koja je preuzela potraživanje od banke.

U budućim postupcima u kojima ovršenici vode sudski spor protiv ovrhovoditelja radi utvrđenja ništetnosti ugovora svakako je potrebno pozvati se na:

1. Presude Suda EU C-415/11, C-169/14, C-154/15 i C-407/18
2. Na članak 65. stavak 1. Ovršnog zakona.

U skladu sa citiranim presudama i odredbama Ovršnog zakona sud je dužan odgoditi ovrhu nekretnine sve dok se pravomoćno ne završi sudski spor za utvrđenje ništetnosti ugovora na temelju kojega se provodi ovrha.

Čestitamo sucima, odvjetnicima i ovršenicima na odgodi ovrha nekretnine!
Pozivamo sve potrošače koji žele informacije i savjet vezano za preplaćene kamate bez obzira na valutu i vrstu kredita, da se jave Udruzi Franak na mail adresu: pravo.udrugafranak@gmail.com

Također sve potrebne informacije zainteresirani potrošači mogu pročitati na našoj web-stranici: https://udrugafranak.hr/", piše u priopćenju udruge.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju