Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šibenski sud dva je puta Dragana Paravinju osudio na 40 godina zatvora. Početkom 2016. čeka ga novo suđenje.


Novo suđenje Draganu Paravinji zbog optužbi da je pokušao silovati i ubio maloljetnu Antoniju Vilić iz Kričaka kod Drniša počinje 27. siječnja iduće godine, odlučeno je u srijedu na pripremnom ročištu splitskog Županijskog suda, kao treći sudski postupak protiv Paravinje nakon što ga je ranije šibenski sud dva puta osudio na 40 godina zatvora.

Vezani članci Slika nije dostupna Presuda Paravinji koncem rujna Slika nije dostupna Sud odobrio djelomičnu rekonstrukciju u slučaju ubojstva Antonije Bilić

Na pripremnom ročištu kratko su izneseni prijedlozi za nastavak postupka, zatvorenog za javnost jer je žrtva bila maloljetna, koji vodi sudac Damir Romac.

"Sljedeća rasprava je zakazana za 27. siječnja 2016. godine, a na njoj će se odlučivati hoće li ponovno biti izvedeni svi dokazi na raspravama koje slijede", kratko je rekao sudac Romac.

Optuženi Dragan Paravinja izjasnio se kako nije kriv za nedjela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, a za vrijeme kratkog pripremnog ročišta djelovao je mirno. Na splitskom sudu pojavio se s novim braniteljem po službenoj dužnosti, splitskim odvjetnikom Željkom Gulišijom. Obitelj Antonije Bilić i dalje zastupa odvjetnik Vinko Ljubičić.

Šibenski suci su Paravinju dosad osuđivali na 40-godišnje zatvorske kazne, a na svaku se takvu presudu žalio, pa su presude ukidane i ponovno vraćane na sud koji je svaki put trebao sastaviti novo sudsko vijeće. Predmet je završio u Splitu jer šibenski sud na raspolaganju više nije imao sudaca za mladež.

Vrhovni sud je krajem listopada ove godine ukinuo presudu šibenskog Županijskog suda kojom je Paravinji u ponovljenome suđenju bila potvrđena kazna od 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić.

U obrazloženju Vrhovnog suda tada se navodilo kako ne dovode u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano kako je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubojstva radi prikrivanja silovanja.

Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv njega, a pomoću njih je rekonstruirano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook