Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitna realizacija

Sudbina referenduma u rukama Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudbina sindikalnog referenduma u rukama je Sabora. Predsjednik Luka Bebić, kada zaprimi dokumentaciju od sindikata, sve prosljeđuje majstoru od procedure Vladimiru Šeksu.

Kada sindikati idućeg tjedna predaju zahtjev i potpise predsjedniku Sabora, on to upućuje saborskom odboru za Ustav i poslovnik. 'Nitko tu nikakvim intervencijama i subjektivnim ocjenama ne može poništiti potpise koji su valjani. A tko će provjeravati? Sve je sada u nadležnosti odbora za Ustav, neće on valjda brojati, postoje institucije koje mogu provjeriti valjanost potpisa', smatra Bebić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REDOVITA SJEDNICA Plenković: ''Vlada odgađa primjenu važne uredbe, nema potrebe za dizanjem cijena vode'' Slika nije dostupna RASPRAVA U SABORU Peović podsjetila ministra: ''Zavjetovali ste se Svetom Josipu, zaštitniku radnika, a ovaj zakon ne štiti radnike''

Sve je od tog trenutka u rukama saborskog majstora od procedure Vladimira Šeksa. A on izbjegava pitanja vezana uz referendum. Procedura nije jasna i sve će ovisiti o njegovom tumačenju zakona o referendumu.

Ustavni sud sebe je još 2006. proglasio nenadležnim za kontrolu i procjenu referenduma. 'To dosada nije bilo potrebno jer nisu bili u prilici da utvrđuju ono što je utvrđeno zakonom o referendumu', dodaje Bebić.

Premijerka je već najavila da će od Sabora tražiti tumačenje zakona o referendumu kako bi se reklo tko je zadužena za provjeru potpisa. Za SDP nema dvojbe.  'Ustav je,, što se referenduma tiče, stupio na snagu. Pametna i odgovorna vlast bi to shvatila. To znači da nije potrebna nikakva posebna regulativa sve se može direktno primijeniti', smatra Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

>> Popijač: Mi ne vidimo sada temeljnu poruku sindikata

>> Kosor: Referendum može, ali nema novca za njega

'Ovo je stvarna škola demokracije. Drago mi je da su građani shvatili da svoje živote i svoje sudbine ne smiju samo tako pustiti u ruke političara', kaže Jagoda Milidrag Šmid iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Realizacija referenduma sad je pod upitnikom. Procedura bi mogla potrajati jer rok u kojem Sabor provjerava potpise prije odluke u referendumu ne postoji.

Hoćete li izaći na referendum o ZOR-u?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene