Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati prikupili dovoljno potpisa

'Političari koji su potpisali neka kažu kome uzeti novac za referendum'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boj potpisa veći od očekivanja sindikatima je dao vjetar u leđa, iz Vlade poručuju 'novca za referendum nema'.

Ministre Popijač svoj posao u pregovorima sa sindikatima niste uspjeli obaviti do kraja, sindikati su vas i posljednji put za pregovore odbili jučer - što kažete na broj potpisa?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

Dobro sada, je li vrijeme za šampanjac ili nije, sindikati su napravili posao koji su započeli usred pregovora, a nama sada nije jasno žele li oni pregovarati ili ne. Nije neočekivan broj potpisa, jer istina je da postoji opće nezadovoljstvo sa stanjem zbog gospodarske situacije, male mirovine, gubitak posla. Sve je to izazvalo određeni strah u ljudima, pa su ljudi očekivali da će se, ako nešto potpišu možda nešto promijeniti.

Kako vidite trenutačne odnose sa sindikatima, ima li Vlada neku novu ponudu, za pregovore na koje su zbog rezultata odbili doći, imali ste spremne amandmane - što sada?

Dakle i premijerka je iznjela jedan općeniti stav, prvo trebamo vidjeti žele li sindikalni čelnici raditi u okviru GSV-a, to je mjesto gdje se dogovara, pregovara i razgovara i gdje se dogovara i donose neki zaključci, nekakve preporuke za daljnje aktivnosti. Mi dakle ne znamo jesu li se naši socijalni partneri odlučili se vratiti u GSV ili ne u okviru kojih mehanizama ćemo mi uopće razgovarati, jer oni su odbili u zadnjih tri tjedna razgovore upravo o Zakonu o radu, a sada najavljuju da će razgovarati upravo o tome, dakle ja ne vidim njihovu temeljnu poruku.

Prebacuje li Vlada na sindikate odgovornost zbog nedostatka novca u proračunu?

Činjenica je da u ovoj godini u proračunu nigdje nije predviđen nikakav novac za bilo kakve izbore ili referendum. Sve to košta, prema procjenama iz iskustava, to je oko 170 milijuna kuna. Netko će morati reći gdje će se naći novac za referendum, a vjerojatno i ovi politički čelnici koji su sudjelovali u prikupljanju i davanju potpisa. I oni će prilikom slijedećeg rebalansa proračuna morati reći gdje i kome skinuti da se nađe novac za referendum. Bit će to zanimljiva rasprava.

Kako vidite dinamiku provedbe referenduma? Jeste li u Vladi razgovarali o rokovima?

Očekujemo da se u skladu sa zakonskim rješenjima provede što se treba provesti i da se referendum održi.

Komunicirate li vi uopće sa sindikatima? Zovete li ih na pregovore?

Ja sindikate pozivam na razgovore svaki dan, ali oni se ne odazivaju, ne znam zašto. Ne znam kakva je njihova poruka. Moraju odgovoriti na pitanje žele li sudjelovati u radu GSV-a. Osim toga poruke koje danas šalju neki sindikalni čelnici prema kojima će oni sada biti ti koji će kreirati Zakon o radu na štetu poduzetnika, dakle i na štetu samih radnika, to se ne može zaista prihvatiti, jer nije Zakon o radu samo pitanje sindikata, nego je to temeljni dokument kojim se uređuje tržište rada. Ne može se prihvatiti jednostrana aktivnost da će samo sindikati živjeti i odlučivati, a mi ćemo morati slijediti samo njihove preporuke. To će zaista sada jako teško ići.

Dovodi li izostanak dogovora u pitanje funkcioniranje države?

Ne može doći, to je jedna preozbiljna teza da bi zbog referenduma došlo u pitanje funkcioniranje države, ali dolazi u pitanje mnogo drugih stvari.
 

>> Kosor: Referendum može, ali nema novca za njega

>> 'Kosor bi se trebala jako uplašiti, ovo je velik broj potpisa'

>> 'Građanima je dosta da njima upravljaju političke elite'

>> Sindikati do sada prebrojali 720.078 potpisa, a broj nije konačan
 

Hoćete li izaći na referendum o ZOR-u?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene