Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesna situacija

Sudac Vrhovnog suda o štrajku pravosudnih djelatnika: "To je vapaj utopljenika. Njihova primanja su sramotna"

Aktualno Galerija Damir Kos, sudac Vrhovnog suda RH Damir Kos, sudac Vrhovnog suda RH Foto: DNEVNIK.hr Damir Kos i Josipa Krajinović Damir Kos i Josipa Krajinović Foto: DNEVNIK.hr Josipa Krajinović, reporterka Nove TV Josipa Krajinović, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Kos, sudac Vrhovnog suda RH Galerija 1/4 >>
I u utorak se nastavio štrajk u pravosuđu, kažu svi - trajat će do ispunjenja zahtjeva! Na Zrinjevcu je bila reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović koja je doznala jesu li i građani zbog toga - nezadovoljni.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović javila se s najnovijim informacijama o štrajku pravosudnih radnika. "Građani, koji dolaze na sud, nemaju razloga za zadovoljstvo - vraćaju se neobavljenog posla, ali uglavnom pokazuju razumijevanje za ljude u štrajku. Veliki je problem što je situacija dosta neizvjesna. Ne vidimo da Vlada ima namjeru pristati na zahtjeve službenika u štrajku, ali i ne vidimo da će oni odustati bez ispunjenja zahtjeva", rekla je Krajinović.

Razgovarala je s Damirom Kosom, sucem Vrhovnog suda. "Postoji blokada u brojnim predmetima u kojima sudbena vlast mora donositi  svoju odluku. Inače, sporost u radu pravosuđa kakva je bila ranije, ni u jednom trenutku ne može biti pripisana službenicima koji su sada u štrajku", istaknuo je Kos.

Dodaje da je njihova odluka da krenu u štrajk "vapaj utopljenika". "Njihova primanja su sramotna. Prosječna plaća u ožujku ove godine je bila 1100 eura. Sudski službenik koji imaju srednju stručnu spremu ima primanje u iznosu od 600 eura", kazao je Kos te usporedio sudačka povećanja plaća s onim službenika.

Pročitajte i ovo Iva Šušović Drugi tjedan štrajka Službenici suda sastali se s Malenicom: Ponudili kompromisno rješenje, ali dogovor nije postignut

"To su nespojive stvari. Ne možete govoriti da jedno ovisi o drugome u smislu plaća. Ali za konačni proizvod, notorno je da treba biti dobro stimulirano i jedno i drugo", istaknuo je Kos.

Pročitajte i ovo Pravosudni radnici nastavljaju štrajk - 1 Bez ponude Vlade Pravosudni djelatnici nastavljaju štrajk, ne odustaju od zahtjeva: "Za naše kvalifikacije i odgovornosti, plaće su preniske"

Kako će se sve prelomiti preko leđa građana? "Bojim se da će, ako Vlada ne popusti u opravdanom zahtjevu sindikata, biti zastoja u radu. Ne smije biti zastoja. To je pitanje predmeta gdje je nekome oduzeta sloboda. Oni moraju odmah biti riješeni. Zbog nedovoljnog broja zaposlenika koji se ne javljaju na posao daktilografa, stoji na tisuću predmeta u otpremi koji su objektivno riješeni među sucima, ali ih nema tko poslati strankama da im kaže da je predmet gotov", zaključio je Kos. 

Više o štrajku pravosudnih djelatnika pogledajte u videu.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene