Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pulski općinski sud je na traženje susjede tuženom vlasniku psa naložio da psa drži zatvorenog u kući svakog dana od 20 do 8 sati.


Prijatelji životinja ocijenili su apsurdnom mjeru kojom je Općinski sud u Puli zbog uznemiravanja prava vlasništva zabranio psu Medi lajati tijekom noći u dvorištu, no navode kako je na skrbniku da psu osigura sve potrebene uvjete, kao i suživot s ljudima.

Vezani članci Gordan Maras s porukom na laptopu u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) SDP dobio 86 tisuća kuna kazne zbog provokacije - Visoki upravni sud potvrdio kaznu SDP-u zbog naljepnice na laptopu Gordana Marasa Slika nije dostupna Najpoznatiji lajavac opet u središtu pozornosti

Pulski općinski sud je na traženje susjede Veselke Vukotić, tuženom vlasniku psa iz Peroja Antonu Šimunoviću naložio da psa drži zatvorenog u kući svakog dana od 20 do 8 sati. Na prijedlog tužiteljice sud je vlasniku psa zaprijetio novčanom kaznom od 20.000 kuna ako u roku ne ispuni tu obvezu ili je se bude pridržavao.

VIDEO Znanost je dokazala zašto je pas najbolji čovjekov prijatelj

Riječ je o privremenoj mjeri koju je sud još lani u listopadu donio radi osiguranja novčane tražbine predlagateljice, a prema sudskom rješenju koje su objavili mediji traje do pravomoćnog okončanja parnice.

Susjeda koja se žalila na dugotrajni lavež psa tražila je od vlasnika susjedne kuće naknadu štete i prestanak uznemiravanja vlasništva koje se događa zbog stalnog laveža, odnosno prekomjerne buke koja dopire na njezinu nekretninu.

'Pas po noći iznimno bučan'

S obzirom da lajanje psa traje danju i noću, tužiteljica je tvrdila da trpi štetu i da se smeta njezino vlasništvo. Upozoravala je pritom da je pretrpjela moždani udar te da joj je potreban oporavak.

Veselka Vukotić tvrdi da posjeduje videosnimke koje dokazuju da je pas po noći iznimno bučan.

Vlasnik psa požalio se da njegov pas nije kućni tip i mrzi biti u četiri zida i da je susjeda pokazala da joj se ne sviđa pas otkad je došao u njihovu obitelj pa ga je prskala vodom i gađala kamenjem.

VIDEO Ne sviđaš mi se pa ću se praviti mrtva

Odvjetnici obiju strana nisu bili dostupni za izjavu, no udruga Prijatelji životinja upozorila je u izjavi da je to još jedan slučaj u kojem zbog ljudskih razmirica stradavaju životinje.

'Nelogično je i smiješno tražiti od psa da prestane lajati, no s druge strane odgovornost skrbnika je da psu osigura sve potrebene uvjete, kao i suživot s ljudima', kažu Prijatelji životinja.

'Skrbnik dužan pustiti psa u kuću'

Smatraju da je skrbnik, ako pas zaista laje cijelu noć, dužan pustiti psa u kuću gdje će mu biti bolje i neće lajati, što ne podrazumjeva zatvaranje psa u garažu ili podrum.

Odluku suda Prijatelji životinja ocijenili su apsurdnom, iako je, kako navode, dužnost skrbnika da ako dijete ili pas stvaraju nesnošljivu buku usred noći i smetaju susjedima, to riješi tako da će biti s njim u kući.

VIDEO Mali bulldog koji će vas 'rastopiti'!

Tu treba razlikovati povremeno lajanje, što je za psa normalno, i neprekidno lajanje pod nečijim prozorom. Pretpostavljaju da se i u ovom slučaju radi o susjedskim prepucavanjima preko životinja i da sud to treba uzeti u obzir prilikom izricanja presude. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook