Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVLAČENJE NOVCA

Sud odlučuje o osnovanosti optužnice protiv Pripuza i još 11 okrivljenika

Petar Pripuz
Petar Pripuz Foto: Goran Mehkek/Cropix
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivat će u srijedu o osnovanosti optužnice protiv Petra Pripuza te još 11 okrivljenika, među kojima je i Pripuzov sin Ante, optuženih za izvlačenje novca u trgovanju metalnim otpadom te izbjegavanje plaćanja poreza.

Branitelj Petra Pripuza, odvjetnik Anto Nobilo, u odgovoru na USKOK-ovu optužnicu ističe da tužiteljstvo ne daje nikakve dokaze kojima bi potkrijepio optužnicu te prešućuje brojne dokaze koji postoje u spisu i ruše konstrukciju optužnice.

Nobilo precizira da za najbitniju pretpostavku na kojoj počiva cijela optužnica, a to je da je CE-ZA-R po Dalmaciji otkupljivao od građana metalni otpad i da su se tvrtke iz optužnice samo fiktivno koristile radi izvlačenja gotovine, nije ponuđen niti jedan dokaz.

''Ako je CE-ZA-R platio realnu tržnu cijenu za robu koju je kupio, a USKOK smatra da je, CE-ZA-R nije mogao pretrpjeti štetu'', ističe Nobilo.

Dodaje da tužiteljstvo ničim nije dokazalo bitna obilježja kaznenih djela zločinačkog udruživanja i zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju, čak niti na razini osnovane sumnje, pa smatra da bi izricanje osuđujuće presude u ovom slučaju bilo nemoguće.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je USKOK-u u prosincu 2020. optužnicu protiv Pripuza i ostalih okrivljenika i dalo rok od šest mjeseci da je doradi.

Nobilo je tada ocijenio da je ''optužnica kaotična, preopširna, a matematika pogrešno utvrđena'' te da ne postoje dokazi da je CE-ZA-R pretrpio štetu. Nadodao je kako nema dokaza o protupravnoj imovinskoj koristi za Petra i Antu Pripuza, kao ni da su njih dvojica potaknuli bilo koga na utaju poreza.

Pročitajte i ovo Pavle Kalinić - 4 ZA DNEVNIK NOVE TV Kalinić nakon presude u aferi Agram: "Pripuz je bio kolateralna žrtva u političkom obračunu s Milanom Bandićem"

USKOK tereti Pripuza da je od 16. siječnja 2012. do 4. travnja 2017., stvarno upravljajući poslovanjem trgovačkog društva CE-ZA-R, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, plaćajući njihovim tvrtkama željezo koje je već kupio direktno od dobavljača.

Na taj je način, tvrdi USKOK, iz CE-ZA-R-a izvučeno oko 39,8 milijuna kuna, a na osnovi neplaćenog PDV-a proračun je oštećen za 5,2 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POZVALI TOMAŠEVIĆA U JANKOMIR Oglasili se iz CIOS-a: "Gradonačelnik nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom ili ima pogrešne savjetnike"

Petar Pripuz i njegovi suoptuženici u lipnju su prošle godine na suđenju za aferu Agram, u kojoj je bio optužen i pokojni gradonačelnik Milan Bandić, nepravomoćno oslobođeni optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i za zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene