Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtjev Dragana Vasiljkovića za uvjetnim otpustom. Odvjetnica Slađana Čanković najavila je žalbu na rješenje.

Galerija


Osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan ostaje u Lepoglavi.

Vezani članci Iustracija Zapovjedniku Armije BiH smanjili kaznu zatvora za ubojstvo 27 hrvatskih civila, među kojima i troje djece Dragan Vasiljković Kapetan Dragan za srpske medije: ''Zamislite, oslobodili me pa mi stavili lisice. A u zatvoru sam imao ilegalan telefon"

Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtjev za uvjetnim otpustom i ocijenio da nisu ispunjeni uvjeti bez obzira na to što je dosad neosuđivan i što se protiv njega ne vode drugi kazneni postupci.

''Odbija se kao neosnovan prijedlog za uvjetni otpust zatvorenika Dragana Vasiljkovića'', stoji u rješenju Županijskog suda u Varaždinu.

Navode da je zatvorenik nekritičan prema počinjenim kaznenim djelima koje negira te kaznu smatra nezasluženom. Dobio je odbijenicu jer Lepoglavu uspoređuje s nacističkim logorom i stvara lažni dojam žrtve hrvatskog pravosuđa.

''Ne osjeća krivnju i ciničan je prema kaznenim djelima''

Navodi se da je zatvorenik četiri puta stegovno prijavljivan za lakše prekršaje u Lepoglavi (vrijeđanje i nepristojno ponašanje), a jednom je stegovno kažnjen. ''Ogorčen je presudom, ne osjeća krivnju i vrlo je ciničan prema kaznenim djelima...'', objasnili su iz kaznionice.

Dragan Vasiljković u lipnju 2018. pravomoćno je osuđen na 13 i pol godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Budući da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato osam godina i devet mjeseci, koliko je bio u ekstradicijskom zatvoru u Australiji, te vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, dosad je u zatvoru proveo 13 godina te su stečeni formalni uvjeti za puštanje na slobodu. Očekivani istek kazne je krajem ožujka 2020., a Vasiljković zatvorsku kaznu izdržava u Lepoglavi.
 
Ovo je drugi zahtjev za uvjetni otpust Dragana Vasiljkovića nakon što mu je u studenome prošle godine prvi bio odbijen. Tada je zaključeno da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela i kaznu smatra nezasluženom, te je na temelju takvih podataka iz pribavljenih izvješća zaključeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za prihvaćanje prijedloga za njegov uvjetni otpust.