Velika politička pobjeda Hrvatske nad Slovenijom u sagi oko arbitraže. Sud Europske unije proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude o granici. Otkrivamo može li nakon ovog Slovenija više poduzeti ikakav pravni korak.

Galerija Ivana Petrović javila se iz Savudrije nakon arbitraže - 2 Ivana Petrović javila se iz Savudrije nakon arbitraže - 4 Ivana Petrović javila se iz Savudrije nakon arbitraže - 3 +0 Ivana Petrović javila se iz Savudrije nakon arbitraže - 1

Hrvatski državni vrh ponovno je Sloveniju pozvao na razgovore kako bi se riješio spor. Pravni poraz, vlada u Ljubljani tumači kao svoj uspjeh te i dalje ustraje na provedbi arbitražne presude.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenski komentatori o utjecaju EU-a i SAD-a na rješenje arbitražnog spora s Hrvatskom Slika nije dostupna Juncker podržava Sloveniju: "Hrvatska je dragovoljno uglavila taj sporazum"

Nakon odluke Suda EU, Slovenija svaki eventualni pravni korak, koji bi poduzela, ne može učiniti bez suglasnosti Hrvatske.

Slovenski političari ubrzo su nakon objave Suda počeli tumačiti da je Sud proglasio arbitražnu presudu obvezujućom i zatražio njezinu implementaciju, što u odluci suda ne piše.

Slovenska strana u pokušaju kontrole štete poziva se na jednu rečenicu iz sudskog priopćenja po kojem je Sud "upozorio na okolnost da skladu s arbitražnim sporazumom dvije strane potpisnice toga sporazuma moraju poduzeti sve za provedbu arbitražne presude".

No, Sud je rekao svoje - nemamo jurisdikciju. Zanimljivo je to da je Slovenija arbitražnu odluku provodila isključivo u Savudrijskoj vali, ali ne na Svetoj Geri. Tamo je još uvijek njihova vojna infrastruktura.

Postavlja se pitanje i može li arbitražna odluka koju Hrvatska ne priznaje, jer je izašla iz postupka zbog kontaminacije, može li ona biti platforma za bilateralne razgovore.

Meni se čini da je to jako teško zbog Savudrijske vale. Slovenija je dobila tri četvrtine Savudrijske vale, jer je arbitražno vijeće kao granicu na kopnu uzelo modificirani tijek rijeke Dragonje, a ne njezino izvorno korito, kako bi trebalo biti po međunarodnom pravu. Na to kršenje međunarodnog prava upozoravao je i pokojni akademik Ibler.

Jedini poučak koji je izašao iz ovoga spora je da niti jedna članica ne može ući u EU bez da riješi granični spor. Sabor je, podsjećam, donio deklaraciju da neće spriječavati susjede da uđu u EU zbog graničnih pitanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju