Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVLJENI DETALJI

Dobra vijest za studente: Država će pomoći s troškovima stanovanja kod privatnih stanodavaca

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Središnji državni ured za demografiju i mlade subvencionirat će troškove stanovanja kod privatnih stanodavaca za 2206 redovnih studenata, i to jednokratnim iznosom od 1875 kuna po studentu, a isplate se očekuju u prvom tromjesečju 2023. godine.

Subvencionirat će se troškovi stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

Za subvencionirano stanovanje predviđena su sredstva u iznosu od 4,136 milijuna kuna. Sporazumi će biti sklopljeni s četiri županije: Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom, Varaždinskom i Studentskim centrom u Zagrebu, a sredstva su usmjerena studentima koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru.

U ostalim gradovima nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u kapacitetima studentskih domova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Javni natječaj Država povećava broj stipendija, za to će izdvojiti više od milijun eura

Pročitajte i ovo Ilustracija DEMOKRACIJA NA DJELU Treba li sniziti dobnu granicu za pravo glasa? ''Mladi mogu dati svoj obol demokraciji, imali 16 ili 19 godina, ali potrebno je ispuniti par preduvjeta''

Uslijed manjka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima određen broj studenata završio je u privatnom smještaju, čije su cijene rasle, kao i cijene režijskih troškova, što utječe na standard i budžet studenata, a iz Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade ističu da se ovom mjerom želi omogućiti zadržavanje standarda i olakšavanje financijskog aspekta studentskog života studenata i njihovih obitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene