Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

U tijeku su natječaji za stipendije Grada Zagreba za učenike i studente, a ove će godine biti dodijeljeno 600 stipendija za učenike i 384 za studente, priopćeno je iz zagrebačke Gradske uprave.


Stipendije će nastaviti primati približno 180 učenika i studenata koji imaju pravo na nastavak stipendiranja sukladno pravilima iz ranijih godina. U Gradskoj upravi ističu kako će ukupno imati oko 1180 stipendista, a to je oko pet posto više nego lani.

"Ako gledamo samo nove stipendiste, njih oko 1000, imamo povećanje u odnosu na prošlu godinu od približno 40 posto", ističu u Gradskoj upravi.

Stipendija se učenicima i studentima dodjeljuje tijekom 10 mjeseci i mjesečno iznosi 2700 kuna neto za učenike, odnosno 3800 kuna neto za studente. Ukupni trošak za Grad Zagreb će iznositi preko 43.000.000 kuna, jer se na stipendije plaćaju i davanja.

Grad Zagreb osigurava sredstva za pet vrsta stipendija: deficitarna zanimanja, slabiji socioekonomski status, romska nacionalna manjina, učenici i studenti s invaliditetom, i za izvrsnost.

U Gradskoj upravi podsjećaju kako su prošle jeseni izmijenili programe stipendiranja, i onda raspisali natječaje po novim programima krajem studenog. Tada su najavili da će iduće godine natječaje raspisati bitno ranije.

Stoga su ove godine natječaj za stipendije za učenike i učenice te za studente i studentice prve godine za školsku i akademsku godinu 2022./2023. objavili 30. rujna i otvoren je do 31. listopada.

Za natječaje za stipendije studentima viših godina morali su pričekati početak akademske godine, tako da je taj natječaj objavljen 17. listopada, a rok za prijavu je 16. studenoga.

Ilustracija - 3 Država potrošila novac za njihove stipendije: "Djeca su se tome nadala, zato su i upisivala ta zanimanja"

U Gradskoj upravi kažu kako su od prošle godine posebno ojačali program za deficitarna zanimanja, te program za učenike i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Stipendijama im je najvažnije "otvarati pristup obrazovanju posebno za ranjivije skupine, i stoga također postoje posebni programi za učenike i studente s invaliditetom, kao i program namijenjen romskoj nacionalnoj manjini". Također im je važno stipendijskim programima utjecati na tržište rada, i u smislu odabira zanimanja, i u smislu poticanja mladih da ostanu raditi u Zagrebu.

Školski obroci - 4 Hoće li svi đaci moći do besplatnog obroka? Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kakvo je stanje u osnovnim školama

Listu deficitarnih zanimanja koju stipendiraju, utvrđuju prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Pod deficitarnim zanimanjima stipendiraju medicinske sestre i tehničare, niz programa za učenike strukovnih škola, primjerice elektroinstalatere, zidare, keramičare, te stipendije za studente: buduće doktore medicine, profesore matematike, fizike i drugih prirodoslovnih predmeta, odgajatelje i logopede.

Sve pojedinosti i prijavni obrasci za stipendije Grada Zagreba učenicima i studentima, dostupni su na web stranicama Grada Zagreba.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju